İnönü Üniversitesi'nde  Alevilik İhtisas Kütüphanesi kurulacak

İnönü Üniversitesi'nde Alevilik İhtisas Kütüphanesi kurulacak

Alevilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Dönmez, İnönü Üniversitesi Alevilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak Alevilik İhtisas Kütüphanesi için elinde Alevilikle ilgili eski el yazması ya da kaynaklar bulunanları bağış yapmaya çağırdı.

İnönü Üniversitesinde geçtiğimiz yıl kurulan Alevilik Araştırma Enstitüsü’nde önümüzdeki günlerde Alevilik İhtisas Kütüphanesi kurulması planlanıyor.

İnönü Üniversitesi Alevilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Dönmez kütüphane ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kütüphane için hazırlıkların devam devam ettiğini vurgulayan Dönmez şu ifadeleri kullandı: “ Alevilikle ilgili uluslararası düzeyde geçerli olan bütün öğrencilere yönelik Alevilik İhtisas Kütüphanesi kuruyoruz. Bunun hazırlıklarına devam ettiriyoruz. Bazı eserleri enstitümüze getirdik. Rektörümüz bu konu ile ilgileniyor. Alevilik konusunda çalışan bilim adamları yavaş yavaş, kendi kütüphanelerini, çalışmalarını, eserlerini bize göndermeye başladı. Enstitümüzün içerisinde bir Alevilik İhtisas Kütüphanesi olacak. Bundan Öncelikle kendi öğrencilerimiz faydalanacak, sonra da bütün öğrencilerimize açık ve kamuoyunun hepsini açık olacak. Birkaç ay içerisinde somutlaştırma kütüphaneyi açacağız. Burada bilgisayarları oluşturup öğrencilerimizin boş zamanlarında ihtisas Kütüphanesinde zaman geçirmelerini temin edeceğiz. Bu kütüphanede Alevilik üzerine Türkiye’deki ilklerden birisi olacak. Şu anda Hitit Üniversitesinde el yazmaları ile ilgili Hacı Bektaş Veli araştırma merkezi var. Ama oradaki Merkez 5- 6 yıldır atıl durumda. Onların elinde yöreden toplanan binlerce Alevilikle ilgili el yazması eserler var. Önümüzdeki hafta Hitit Üniversitesi’ne gideceğim rektör Bey’den rica edeceğim, anlaşabilirsek bir protokolle o el yazması eserleri üniversitemize kazandıracağız.”

Cem Vakfı Türkiye genelindeki Alevi yerleşim birimlerindeki el yazmalarını toplayacak

Dönmez: “ Malatya’da özellikle Darende’den Konya’daki el yazması kütüphanesi ne giden bayağı bir eser var. Bunun dini hayatla ilgili olan Alevilikle ilgili olanları ora ile görüşüp eğer verebilirlerse kendi üniversitemizdeki enstitümüzün kütüphanesine kazandıracağız. Bu anlamda Cem Vakfı güzel bir çalışma başlattı. Kendi inanç ve kanaat önderlerini harekete getirerek Türkiye genelindeki Alevi yerleşim birimlerindeki el yazması eserleri toplayıp enstitümüze devir edecekler. Aleviliğin orijinal tarihi kaynaklarını da enstitümüzün bünyesinde toplayıp, bunlarla ilgili lisansüstü eğitimde tez konusu olarak da çalıştırmak istiyoruz. Öğrencilerimiz Arapça, Farsça, Osmanlıca bilecek… Bu kaynakları yüzde 70 ya da yüzde 80’i ya Osmanlıca ya da Farsça. Öğrencilerimiz bir Köyü araştırmaya gittiğinde ellerinde bulutları kaynağını hangi dilde yazıldığını, hangi döneme ait olduğunu, konusunun ne olduğunu, kendisini bilimsel çalışması için kaynak olup olmayacağını anlayabilecek düzeyde bir dil bilgisine sahip olacaklar.” şeklinde konuştu.

Rahime Gül Erbaş - malatyasonsoz.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar