İlk kez trilobitlere ait yumurta bulundu

İlk kez trilobitlere ait yumurta bulundu

450 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosil parçasında ilk kez döllenmiş trilobit yumurtaları bulundu.

Paleozoik Dönem'de okyanusta yaşayan omurgasız hayvanlardan trilobitlere ait çok sayıda fosil bulunmuştu ama onların üremelerine dair bulgu elde edilememişti.  New York'ta bulunan şist (killi kaya) parçasındaki ilk kez bu canlılara ait yumurtalar bulundu. 450 milyon yıllık trilobit yumurtalarının,fosilleşmiş trilobit canlısının bölünerek parçalanmış fosiline yapışık olarak bulunduğu belirtildi.

Western Illinois Üniversitesi'nde; Jeoloji alanında çalışan Asistan Profesör Thomas Hegna, amatör paleontolog Markus Martin ve Vanderbilt Üniversitesi'nden Yardımcı Profesör Simon Darroch'dan oluşan 3 kişilik ekip 2014 yılından bu yana söz konusu fosil parçası üzerine çalışıyordu.

Asistan Profesör Thomas Hegna, tespih böceklerine (rolly-polly bug) benzettiği trilobitlere ait çok fosil bulunduğunu ama onlara ait yumurtanın daha önce hiç görülmediğini belirtti.

Yaklaşık 450 milyon yıllık olduğu düşünülen eski yumurtalar, amatör paleontolog Markus Martin tarafından New York'ta toplanan taş parçaları arasında bulunan bir şist parçasında keşfedildi. Taşların içinde ne olduğunu merak ederek kıran Hegna, kırılan parça üzerindeki parçacıkları fark etti. Hegna, taş parçalarını jeolog Thomas Hegna'ya gösterdi.

Hegna, "Markus bana bulduğu şeyin resimlerini gösterince 'evreka' anı yaşadık. İlk düşüncem 'başka ne olabilirler, oldu. Bunun bir trilobit parçası olduğunu anlamıştım. İnsanlar daha önce çok trilobit fosili bulmuştu ama ben onları hiç bulamamıştım. Fakat bu kez karçımdaydılar. Hem de yumurtaları ile birlikte..."

Western Illinois Üniversitesi'nin yaptığı açıklamaya göre; Trilobit parçasının taşın katmanlardan zedelenmeden çıkartılabilmesi için hava aşındırma sistemi kullanıldı. Bulunan trilobitler hakkında görsel araştırmalar yapıldıktan MicroCT tarama verileri ile oluşturulmuş sanal görüntü oluşturuldu ve 450 milyon yıllık mikroskobik yumurtalar keşfedildi.  Vanderbilt Üniversitesi'ndeki mikro tarayıcıyı kullanılarak korunmuş trilobit parçası ve yumurtaları hakkında ayrıntılı analizler yapıldı.

Amerika Jeoloji Derneği'nin (Geologic Society of America) bölgesel ve ulusal toplantılarında anlatılan araştırma sonuçlarının makale olarak Academic journal Geology dergisinde yayınlanması bekleniyor.

Hegna, "Fosilleri dijital olarak parçaladık. CT taramaları, yumurtaların fosilleri rahatsız etmeden vücuda bağlanıp bağlanmadığını görmemize yardımcı oldu ve yumurtaların trilobite göre değiştiğini doğrulamamıza yardımcı oldu "dedi.

Trilobit nedir?

Trilobitler; (Trilobita), eklembacaklılar sınıfından (Arthropoda) deniz canlısı fosilleridir. Erken Kambriyen'den Geç Permiyen'e kadar dünyanın her yerine yayıldıkları tespit edilen Trilobit Eklembacaklılarının, 544 milyon yıl öncesinden 248 milyon yıl öncesine kadar varlığını sürdürdüğü saptanabilmiştir. Hayvanın bedeninin yumuşak kabukla çevrili olduğu ve ayaklarındaki solungaçlarla solunum yaptığı saptanabilmişti.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar