İlginç bir araştırma: Müzelerde sergilenen fosillerin çoğu niye erkek?

İlginç bir araştırma: Müzelerde sergilenen fosillerin çoğu niye erkek?

Müzelerde dişi fosillerden çok daha fazla erkek fosili var. Peki bu tesadüf mü yoksa başka sebepler söz konusu olabilir mi?

Uluslaraarası prestijlibilim dergilerinden PNAS'ta 3 Eylül'de Graham Gower, Lindsey E. Fenderson, Alexander T. Salis, Kristofer M. Helgen, Ayla L. van Loenen, Holly Heiniger, Emilia Hofman-Kamińska, Rafał Kowalczyk, Kieren J. Mitchell, Bastien Llamas ve Alan Cooper imzaları ile  Memeli fosili ve müze koleksiyonlarında yaygın erkek cinsiyet eğilimi (Widespread male sex bias in mammal fossil and museum collections) başlıklı bir makale yayınlandı. Makalede yer alan bilgilere göre; araştırmacılar, müzelerde dişilerden çok daha fazla sayıda erkek memeli fosil örneği sergilendiğini fark etti ve bunun nedenlerini sorguladı.

Yapılan çalışmada araştırmacılar, fosillerdeki cinsiyet çalışmalarını ve bulduklarını açıkladılar.

Mantığımız, enstitüler tarafından yıllarca toplanan fosillerin katalogları arasında dolaşırsanız, bunları cinsiyete göre yaklaşık yarıya bölünmüş olarak bulmanız gerektiğini söylüyor. Çünkü çoğu memeli, cinsiyetleri eşit sayıda doğuruyor.

Ancak bu yeni çalışmada araştırmacılar, durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koydu: dişi fosillerden çok daha fazla erkek fosili vardı.

Bizon fosillerinin %75’inin neden erkek olduğu anlaşıldı

Araştırmacılar, Adelaide Üniversitesi’ndeki fosil koleksiyonunda cinsiyet eğilimini fark ettiklerinde bu çalışmaya başladıklarını söylüyor. Buradaki bizon fosillerinin %75’inin erkek olduğu anlaşıldı. Sonrasında diğer müzelerde de böyle olup olmadığını merak ettiler.

Durumun böyle olup olmadığını anlamak için, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki müzelerin fosil veritabanlarına eriştiler. Özellikle antik bizon ve ayı örnekleri üzerinde odaklandılar. Bu ikisini seçmelerinin nedeni, bizonların sürü halinde ve ayıların tek yaşamasıydı.

Araştırmacılar, erkek bizonun sürü davranışının, öldüklerinde kalıntılarının korunacağı durumlarla karşılaşmalarını daha muhtemel hale getirebileceğini düşünüyordu. Bunun nedeni, her sürünün yalnızca bir erkeğe sahip olmasıydı. Diğer erkekler kendi sürülerini kurmaya çalışarak dolaşmalı veya pes edip diğer bekar erkeklerle birleşmeliydi.

Diğer taraftan araştırmacılar, ayıların fosil kalıntılarının daha eşit dağılması gerektiğini teorileştirdiler. Çünkü, dişilerin yavruları ile ilgilendikleri durumlar dışında her iki cinsiyet de yalnız yaşıyordu.

Ancak araştırmacılar her iki türün fosillerinde de aynı cinsiyet eğilimini buldu.

Araştırmacılar, ayılardaki cinsiyet eğiliminin, dişilerden daha uzaklara giden erkeklerden veya mağaralar için savaşmaları ihtimalinin yüksek olmasından kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar aynı zamanda veritabanındaki diğer bazı memeli türlerine de baktıklarını ve çalıştıkları çoğu tür için aynı cinsiyet eğilimini bulduklarını söylüyor.

Tek istisna: Yarasa

Tek bir istisna vardı: Yarasalar. Nedense araştırmacılar erkeklerden daha fazla dişi yarasa fosili ortaya çıkarmıştı.

Araştırmacılar fosil koleksiyonlarındaki cinsiyet eğilimini açıklayamıyor, ancak bilim insanlarının onları incelerken bu farklılığı göz önünde bulundurmalarını öneriyor.

Phys 3 Eylül 2019 (Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar