Iksion

Iksion nedir?

Iksion:  Iksion cehennemde sonsuzca cezaya çarpılan büyük suçlulardan biridir.

Tesalya'da Lapith'lerin kralı iken, Deioneus'un kızı Dia'ya talip olmuş ve babasına birçok arma­ğanlar vermeye ant içmiş, ama evlendikten sonra sözünü tutmadığı gibi kaynatasını kor haline gelmiş kömürlerle dolu bir kuyuya atıp öldürmüş. Böylece yemin bozma suçuna bir de ailesinden bir kişiyi öldürme suçu katılın­ca, kimse İksion'u bu günahlarından arındır­mak için gereken töreleri yapmaya yanaşma­mış.

Bir gün Zeus ona acımış, tutulduğu çıl­gınlıktan Iksion'u kurtarmış, ne var ki Iksion tanrıya karşı da olağanüstü bir nankörlük göstermiş. Hera'ya vurulup tanrıçayı kirlet­meye uğraşmış, derken Zeus (ya da Hera'nın kendisi) tanrıçaya benzeyen bir görüntü yap­mış, Iksion da onu Hera sanarak onunla birleşmiş. Bu birleşmeden at adam Kentauroi doğmuş . Bir anlatıma göre bir at adam değil de, ne kadar at adam varsa hepsi Iksion'dan doğmaymış. Ama Zeus bu korkunç günahı cezasız bırakmamış, Iksion'u cayır cayır ya­nıp alevler saçan bir tekerleğe bağlamış, onun sonsuzluğa dek dönüp yanmasını sağla­mış.

Tanrı Iksion'a ayrıca ambrosia yani ölümsüzlük şarabı içirdigi içindir ki, Iksion'un cezasından ölüm yoluyla kurtulması da ola­naksızdır.

Iksion, Theseus'un arkadaşı Peirithoos'un babasıdır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar