Hristiyanların tahrip ettiği pagan tapınak alanı bulundu

Hristiyanların tahrip ettiği pagan tapınak alanı bulundu

Isparta'nin Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde Roma dönemine ait çok sayıda parçalanmış heykel, mimari kalıntı, adak steli ve kabartma ile iki mermer heykel bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığından, Isparta'nın Yalvaç ilçesi sınırlarında yer alan Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait çok sayıda parçalanmış heykel, mimari kalıntı, adak steli ve kabartma ile iki mermer heykele ulaşıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde yürütülen bu yılki arkeoloji kazısı ve temizlik çalışmaları sırasında Anadolu'daki inanç sistemi ve süreçleri hakkında önemli veri kabul edilebilecek, Roma dönemine ait buluntular açığa çıkarıldı.

Milattan sonra üçüncü yüzyıla ait çok sayıda parçalanmış heykel ve mimari kalıntının yanı sıra adak stelleri (dikili taş), kabartma ve iki adet mermer heykele de ulaşıldı.

- Heykellerden biri mitolojideki Tanrı Apollon'a ait

Antik kentin 5 kilometre doğusundaki "Ay tanrısı Men'in tapınağı" ve "Kutsal alan" çevresinde ulaşılan kalıntılardan, giyimli kadın heykelinin başı bulunmazken, erkek heykelin mitolojide adı geçen Tanrı Apollon'u tasvir ettiği belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Süleyman Demirel Üniversitesi adına Prof. Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığında yapılan Pisidia Antiokheia Antik Kenti arkeolojik kazılarında ulaşılan söz konusu buluntular, incelemelerin tamamlanmasının ardından sergilenmek üzere müzeye teslim edilecek.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, milattan sonra 360 yılında paganizmin tekrar canlandırıldığı ve milattan sonra 390 yılında Hristiyanlarca tahrip edildiği çok önemli bir kültür katmanının açığa çıkarıldığını ifade etti.

Burcu Çalık- AA


Benzer Haberler & Reklamlar