Hititler Likya'da, IV. Tuthaliya Patara'da etkinliği müziğe ve modaya doyurdu

Hititler Likya'da, IV. Tuthaliya Patara'da etkinliği müziğe ve modaya doyurdu

Antalya'nın Kaş ilçesinde Gelemiş Mahallesi sınırlarında yer alan ve tarihte Likya Birliği'nin başkentliğini yapan Patara'da "Hititler Likya'da, IV. Tuthaliya Patara'da" programında Trio Patara ve Hitit Ensemble konserleri ve Hititlerden Cumhuriyet'e Dönem Giysileri Defilesi ile gerçekleştirildi.

Kaş Kaymakamı Murat Öztürk ve Garnizon Komutanı Binbaşı Hüseyin Sadık başta olmak üzere il ve ilçenin tanınmış simalarının yoğun ilgi gösterdiği program açılış konuşmaları ile başladı.

Başkan Mutlu Ulutaş: Bu antik kent kumların altındaydı. Fahri ve Havva Işık Hoca, çok emek verdi. 

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Patara Antik Kenti Tiyatrosu'ndaki programda, ilçenin kültüre, sanata, geleneklere, sportif etkinliklere ev sahipliği yaptığını söyleyerek, "Kaş, çok zengin, aynı anda birçok etkinliği yapabilen ender ilçelerden bir tanesi.Hem kültürümüzü, sanatımızı hem faaliyetlerimizi yürüteceğiz, bunun yanında ilçemize yapılması gereken hizmetleri de yapmaya çalışıyoruz. Patara'nın bu tür etkinliklere ev sahipliği yapması önemli. Bu antik kent kumların altındaydı. Fahri ve Havva Işık Hoca, burada çok emek verdi. Akdeniz Üniversitesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği ve bizler de bu konuda çalışıyoruz. Yıllar sonra burada yaşam başladı. Birçok etkinliğe Patara olarak ev sahipliği yapıyoruz, bununla gurur duyuyoruz."

Prof. Dr. Havva İşkan Işık: Hitit ve Likyalıları, sanat ve kültürle buluşturmak istemiştik

Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık bugün Anadolu'nun çok büyük iki uygarlığını Patara’da buluşturmayı amaçladıklarını söyleyterek  "Hitit ve Likyalıları, sanat ve kültürle buluşturmak istemiştik. Bu bağlamda Trio Patara Grubu'nun bir klasik müzik konseri, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ve Çorum Meslek Lisesinin hazırladığı Hitit kıyafetleri, Likya kıyafetleri, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet'e kadar uzanan muazzam bir defile, akabinde Hitit coğrafyasının yöresel müziğinin icra edileceği program var. Bugün Patara kumsalında Büyük Hitit Kralı IV. Tuthaliya’nın MÖ 13. yüzyılda ayak bastığı topraklara, Patara kumsalında kumdan bir kabartmasını yaptık ve simgesel olarak kendisini böylece anmış olduk. Patara, Likya’nın başkenti. Bugün Hititlerin başkentinden Likyalıların başkentine bir selam geldi, bir dostluk geldi, bir sevgi geldi. Bütün bunları burada birlikte yaşamış olmaktan dolayı çok mutluyuz."

Konuşmaların ardından Trio Patara Konseri, Hititlerden Cumhuriyet'e Dönem Giysileri Defilesi ve Hitit Ensemble Konseri sunuldu.

Defilede Antik Çağ döneminden Pamfilya giysilerinin yanı sıra Selçuklu, Osmanlı, Teke Yörükleri ve Cumhuriyet dönemi kıyafetleri sergilendi.

Yaklaşık 30 kıyafetin sergilendiği defile büyük beğeni topladı.


Benzer Haberler & Reklamlar