Hippodameia

Hippodameia nedir?

Hippodameia: At evcilleştiren ya da alt eden anlamına gelir.

 Hippodameia adlı iki efsanelik kadın vardır:

1. En ünlüsü Elis bölgesindeki Pisa kralı Oinomaos'un kızıdır.

Çok güzel olan bu kızın birçok talipleri varmış, ama onu kıskanan, ayrıca damadı yüzünden tahtından olacağını bilen babası kızını ancak araba yarışında kendisini yenecek olan adama vereceğini bildirmişmiş. Böylece talipleri bir bir yener, yendiklerinin de kafalarını keser, evinin kapısına asarmış. Yarışta yenilmesine de olanak yokmuş, çünkü hem atları çok hızlıymış, hem de Oinomaos taliplerin arasına Hippodameia'yı bindirir, böylece onların dikkatini çeker, şaşırtır, arabanın da daha ağır olmasını sağlarmış. Günün birinde Hippodameia'ya Pelops talip olmuş. Hippodameia Pelops'u görünce, ona hemen gönül vermiş ve yarışı kazanmasını sağlamış. Bunun için de babasının seyisi Myrtilos'un yardımını istemiş. Bir anlatıma göre Myrtilos âşık olduğu Hippodameia ile bir gece yatma sözünü alarak Oinomaos'un arabasının cıvatalarını gevşetmiş, bir süre sonra Oinomaos paramparça olan arabasından düşerek ölmüş.

Hippodameia, ya da Pelops'un arabacı Myrtilos'a verdikleri söz üzerine efsane kaynakları çeşitli anlatımlar verir: Kiminde Pelops'un Myrtilos'u rüşvetle baştan çıkardığı, kiminde Hippodamela'nın kendisinin Pelops'u arabacıyla aldattığı söylenir. Her neyse, Pelops Hippodameia'yı alıp yurduna götürürken yolda Myrtilos'u denize atmış, arabacı da ölmeden önce Pelops soyuna lanet okumuş. Pelops oğullarıyla Atreus oğullarının başına gelen korkunç belaların kaynağında Myrtilos'un bu ilenmesi varmış.

Efsanelere göre Hippodameia'nın altı oğluyla üç kızı olur. Oğullarının en ünlüleri Atreus, Thyestes, Alkathoos ve Pleisthenes'tir. Eniştesi Khrysippos'u Hippodameia kendi öldürmüş de o yüzden Elis'ten kovulmuş derler.

Pelops karısı onuruna Olympia'da beş yılda bir kutlanan bir Hera bayramı düzenlemiş

2.  Hippodameia Adrastos'un kızı, Peirithoos'un karışıdır. Kentaur'larla Lapith'ler savaşı onun yüzünden olmuştur.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar