Vergilius / Publius Vergilius Maro

Vergilius / Publius Vergilius Maro kimdir?

Vergilius

Publius Vergilius Maro: MÖ 70-19. Antik Roma’nın en büyük şairi. Romalıların kökenlerini, Roma kentinin kuruluşunu anlattığı Aeneis adlı destanıyla ünlüdür.

Mantua yakınındaki Andes Köyü’nde doğdu. Roma’ya gelmeden önce Cremona ve Mediolanum’da eğitim gördü. İlk pastoral şiirleri Eclogae adıyla MÖ 39/38’de yayımlandı. Daha sonra Maecenas çevresine dahil oldu. Böylece ileride imparator olacak olan Augustus ile de yakınlaştı.

Çiftçiliği konu edinen ve MÖ 29’da yayımlanan ikinci eseri Georgica'yı Maecenas’a adadı.

Ömrünün son on yılında üzerinde çalıştığı Aeneis adlı eserinin son kısımlarını düzeltmek için gittiği Yunanistan’da hastalandı, Brundisium’da öldü. Ancak bu eserinden bazı bölümleri Actium Deniz Savaşı’ndan zaferle dönen Augustus’a okuma fırsatını bulmuştu. Ömrü boyunca askeri ve idari hiçbir görev almadı, hiç evlenmedi. Mezarı Neapolis’tedir.

Aeneis adlı başyapıtında çeşitli efsaneleri birleştirerek İtalya’da ilk yerleşmenin kuruluşunu, Roma tarihinin amacını ve akışını konu alan bir destan yarattı. On iki kitaptan oluşan bu destanda Roma’nın tanrısal yazgısını tıpkı Augustus gibi dünyayı önce savaşta fethetmek, ardından da dünya halkları arasında uygarlığı yaymak ve hukukun üstünlüğünü sağlamak biçiminde ortaya koydu. Yapıtın asıl büyüklüğü ise Vergilius’un insan yaşamının toplumsal 
yanları kadar kişisel yanlarını da kavrayabilmesinden kaynaklanıyordu.

Roma’nın ulusal şairi olarak kabul edildi, şiirleri okullarda ders kitabı olarak kullanıldı.

Eseri Orta Çağ ve Rönesans boyunca ününü korudu.

Dante İlahi Komedya adlı eserinde Vergilius’un soyunu ve yaşadığı dönemi anlatır, Cehennem kısmında şöyle der:

”Ey beni yazdıklarının peşinde koşturan,

emeğimi, sevgimi coşturan

bütün ozanların onuru, önderi,

Ustamsı, kalemimsin, 

bana onurlar katan

o güzel biçimi veren sensin.”
 


Benzer Haberler & Reklamlar