Hatice Sultan Yalısı

Hatice Sultan Yalısı nerededir? Hatice Sultan Yalısının özellikleri nelerdir?

Hatice Sultan Yalısı; İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtindeki Muallim Naci Caddesi üzerinde İstanbul Boğazı kıyısında Ortaköy Camisi yakınlarında, Osmanlı Padişahı V. Murat’ın kızı Hatice Sultan'ın adı ile anılan mimari yapıdır. İstanbul Boğazı'ndaki altı sultan yapısından birisidir.

Orta bölümde sahil tarafına bir ana blok yer alır. Yanlarda kuzey ve güneye olmak üzere iki çıkma bulunur. İçerisinde iki merkezi sofa etrafında odalar dağıtılmıştır. Yalı kara ve deniz aksında simetriktir. 

Önceleri  Ali Saib Paşa Yalısı olarak biliniyordu. İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Ortaköy meydanındaki Ali Saib Paşa tarafından yaptırılmıştı.

Ali Saib Paşa’ya ait yalı arkasında koru ve yol üzerinden koruya geçişi sağlayan köprü ile beraber Boğaziçi’nde birçok yalıda görülen mimari özellikler taşıyordu.

Ali Saib Paşa'nın vefatından sonra Sultan II. Abdülhamit tarafından satın alınarak Sultan V.Murat’ın evlenen kızı Hatice Sultan’a hediye edildi.

1924 yılında hanedanın yurt dışına çıkarılmasından sonra önce yetimler yurdu daha sonra ilkokul olarak kullanıldı.

1973 yılında Boğaz Köprüsü’nün temel kazıları yapılırken yalının zemininde oynamalar oldu. Daha sonra denize kayan yapı fore kazıklarla sahile sabitlendi 1973 yılından bu yana İstanbul Yüzme İhtisas kulübü olarak kullanıldı. 

İl Özel İdaresi tarafından 2009 yılında Fehime Sultan Yalısı ile birlikte kiraya vermek üzere ihaleye çıkarılmış, ihaleyi THY DO&CO ortaklığı kazanmıştır. THY ve DO&CO ortaklığıyla restore edildikten sonra Butik otel olarak kullanılması amaçlanıyordu.


Benzer Haberler & Reklamlar