Hasan Hüseyin Korkmazgil etkinliğinde Sagalassos antik kenti konuşuldu

Hasan Hüseyin Korkmazgil Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlikte şairin sanatı ve şiiri kadar onun doğup büyüdüğü Ağlasun'daki Sagalassos antik kentinde yapılan arkeoloji kazıları da gündemdeydi.

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil anısına düzenlenen programda, Hasan Hüseyin’in eşi Azime Korkmazgil, Devrimci Ozan Hasan Hüseyin Korkmazgil’in yaşamından kesitler anlattı. Kimi zaman duygulu anlar yaşayan ve gözleri dolan Azime Korkmazgil, eşi Hasan Hüseyin Korkmazgil’in şiirlerini seslendirdi. Yaklaşık 2 saat süren konferansın ardından kente 25 yıl hizmet vermiş Eski Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci’ye anmalık takdim edildi. Eski Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci de Azime Korkmazgil’in memleketi Ağlasun Sagalassos kazıları hakkında bilgi verdi.

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşi Azime Korkmazgil konferansta yaptığı konuşmada; “Hasan Hüseyin Korkmazgil, 4 Mart 2019’da 92 yaşını bitirdi. Türkyie Cumhuriyeti’ne bir şeyler katarak durmadan yazarak, okuyarak ürettiği yapıtları aydınlanma mücadelemize katkıdır. Ben bu 56 yılın 20 yılında yanında olmaya çalıştım. Emekli öğretmenim. Ağlasun’da yaşıyorum. Onu toprağa verdikten kısa bir zaman sonra Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerin babam Kamil Karabulut dedi ki bana emeklisin, çocukların büyüdü gel bana bak. Ben de derhal geldim. Ben de 11 yıl sonra geldiğim zaman zaman geldiğim Ağlasun’da yaşamaya başladım. Burdur Belediyesi ve Altan Demir’in katkılarıyla 9 Kasım 2018 günü Ağlasun’a Hasan Hüseyin Korkmazgil büstü kondu. 1923-1938 Cumhuriyet Devrimi’nin en verimli yıllarıdır. Sonra İkinci dünya Savaşı4ndan 1950’ye kadar Hasan Hüseyin’i görüyoruz. Yaşamını bir tür anlamayarak çalışarak yaşamını 10’arlı yıllara böleceğim. 1930-1940 arasında çevresini kavramaya çalışır. Asker mektuplarının sonlarına maniler yazarak edebiyata ilk adımını atmıştır. İki yıl kadar Ziraat Bankası4nda getir götür işleri yaparak aynı zamanda Osmanlı’dan kalan senetleri okumaya çalışarak Arap harfleri öğrenerek bir şeyler öğrendi. Bu yılın sonunuda devletin eğitim polutukasının bir göstergesi olarak parasız yatılı kurumunda öğrencilik yapmıştır. Niğde Ortaokulu’nda ilerler. Hasan Hüseyin Adana Erkek Lisesi’nde Çukurova İşçi Sınıfı’nı tanımıştır. Çukurova İşçi Sınıfı’nı o barakalarda yaşama tutunmaya çalışan işçi sınıfını tanımıştır. Onların hangi yaşam kavgasıyla Türkiye tarımının ve endüstrisinin bir ucundan Çukurova olarak tutulduğuna tanık olmuştur. Yüksek öğrenimli Hasan Hüseyin’in Sivas’ta ve Erzincan’da er olarak görev yaptığını görüyoruz. Sivas’taki şiirlerinden elinden alınmayan Sivas Sabahı şiiri vardır. Orada da Hasan Hüseyin’i Kuvayi Milliye ruhuna baktığını görüyoruz. 12 Mart’ta Türkiye İşçi Partisi kapatıldı. Forum macerasından birkaç ay önce 1966’da önce Dost Dergisi’nde sonra da kitap Kızılırmak’ı yayınladı. Kızılıırmak’ın Kavel’den, Oğlak’tan sonra uzun kendi adlandırmasıyla nehir şiir türünde uzun bir kitaptır. Aradan 55 yıl geçmiş olmasına rağmen Kızılırmak bugünde günceldir. Sayın Müze Müdürümüzün dediği 89’dan sonrası Batılı tarihçiler Sagalassos’ta bir hazine yattığını keşfetmişler. 1964’te yani kazılar başlamadan 25 önce Hasan Hüseyin’i Ağlasun’a getirdim. Çocukluğumdan başlayarak büyük bir merakla memleket sevgisiyle Sagalassos’u bilmeden bir antik kenti yattığını bilmeden ve ben 40 gün Hasan Hüseyin’i gezdirdiğimi anımsıyorum. Çocukluğumda öyle ki bir kerpiç duvarın bir köşesinde bir kalıntı bir anıt parçası sabah kalktığımızda anladık mezar kapağı olduğunu. Hasan Hüseyin başta Ağlasun’u ve çevresini Ağlasun Ayşafağı adlı yapıtında genel Kızılırmak gibi 400 sayfalık nehir şiir olarak yazdı.  Ağlasun’da geçen yıl 9 Kasım’da büstünü koyduğumuz yerde Altan arkadaşımız kazıdı. Orada Ağlasun Ayşafağı’nın felsefesi yatmaktadır aynı zamanda.”dedi.

Hacı Ali Ekinci:  Sagalassos daha uzun süre kazılacaktır

Eski Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci Ağlasun Sagalassos kazılarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Ben 1971 mezunuyum. Kahramanmaraş Lisesi’ni 1975 yılında bitirdim. Daha sonradan il olan Adıyaman’da ilköğrenimim yaptım. Ortaöğrenimimi ve liseyi çeşitli yerlerde okuyarak Arkeoloji bölümünü 1975 yılında bitirdim. Diyarbakır, Adıyaman,, Kars, Anamur ve Burdur Müzesi’nde 25 yıl çalıştım. Burdur’un bu coşkulu arkeolojisinin içinde daha çok ömürler verilecektir. Ağlasun Sagalassos kazısını herkes soruyor. Kazılar uzun süre bitmeyecek. Efes 157 yıldır kazılıyor. Burası da uzun süre kazılabilir. Sagalassos 800 yılda kurulmuş bir kent. Daha öncesi yeşil başın üstündeydi. Susuzluk nedeniyle oraya taşınmıştı. 1990 yılından bu yana başlayan arkeoloji kazılarının Başkanlığını yapan Walkends emekli oldu. Onun yerine Yurin devam ettiriyor. 800 yılda kurulan kent define mantığıyla kazılamıyor. Arkeolojik kazı tekniğiyle kazılıyor. Anadolu'nun içindeki yüzlerce binlerce kent ve Batılıların Amerikalıların dedikleri gibi yüksek Yunan kültürü değil. Bunlar yerli Anadolu halkları. Arkeolog olarak da dünyaya böyle diyoruz.”dedi.

Hatice Dursun - Burdurgazetesi.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar