Frigya kalıntılarının definecilerce talanı haklı isyan ettirdi

Defineciliğin en yaygın olduğu ve tarihi eserlere en çok zararı verdiği alanlar arasında yer alan Ege'nin yerli halkı da tahribatın vardığı boyutlardan rahatsız oldu. Çivril’in Gürpınar Mahallesi yakınlarında bulunan Prehistorik döneme ait olduğu tahmin edilen bölgede definecilerin yaptığı kaçak kazılar yöre halkını isyan ettirdi.

Çivril’in Gürpınar Mahallesi yakınlarında bulunan Phrygıa (Frigya) krallığı dönemine ait olduğu tahmin edilen alanda definecilerin yaptığı kaçak kazılar bölge halkını isyan ettirdi. Tarihi Bria kalesinine giden eski yol üzerinde bulunan alanın kaçak defineciler tarafından makinelerle kazıldığını belirten vatandaşlar “burada gömü ya da tarihi eser bulma ümidiyle makine yada kazmalarla kaçak kazı yapılıyor. Bölge tarihi bir bölge, rastgele yapılan kazılarla hem doğa hem tarih talan ediliyor” diyerek definecilerle ve kaçak kazı yapanlara tepki gösterdiler.

 

Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Ağaçbeyli köyü sınırları içinde bulunan Bria kalesine giden yol güzergahında bulunan kaçak kazı alanlarında oda mezarlar kazıldığı görülürken bir çok kazı yerinin de kazıldıktan sonra rastgele kapatıldığı dikkat çekti.

 

Bölgede bulunan Bria kalesi kalıntılarına yakın olması ve tarihi Roma yolu üzerinde bulunmasından dolayı kaçak definecilerin ilgisini çeken bölgede çok sayıda mezar alanı kazıldığı görülüyor. Bölgenin ulaşım konusunda çok rahat olması ve iki il sınırına çok yakın olması güvenlik açısından definecileri cesaretlendirdiği tahmin ediliyor.

 

Kazılan yerlerde oda mezar ve mermer mezar kapaklarının bulunmasından dolayı antik çağda önemli bir ulaşım merkezi olduğu sanılıyor.

aynahaber.net


Benzer Haberler & Reklamlar