Fehime Sultan Yalısı

Fehime Sultan Yalısı nerededir? Fehime Sultan Yalısı'nın özellikleri nedir?

Fehime Sultan Yalısı; İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde Muallim Naci Caddesi'nde İstanbul Boğazı kıyısınde Ortaköy Camii’nden Kuruçeşme’ye doğru ilerleyen hatta yer alan ve günümüzde Osmanlı Padişahı Sultan V. Murad’ın kızı Fehime Sultan'ın adı ile anılan mimari yapıdır. Neobarok tarzda inşa edilen yalı, İstanbul’daki altı Hanım Sultan Sarayı’ndan biridir. Yanında da Hatice Sultan Yalısı yer almaktadır. Bugün bu iki bina hotel olarak hizmet verecek şekilde restore edilmiştir. 

Önceleri Gazi Osman Paşa yalısı olarak bilinen yalı, 2. Abdülhamit tarafından 1883 yılında yaptırılıp Plevne Savaşı kahramanı Gazi Osman Paşa’ya hediye edilmişti. Ardından Osman Paşa’nın oğlu Kemalettin Paşa’nın 2. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan’la evlenmesiyle birlikte yalıya Naime Sultan yalısı denilmeye başlamış.

Son olarak yalı 1901 yılında Sultan V. Murad’ın kızı Fehime Sultan’a hediye edilince de bu isimle anılmaya başlamış.

1926’dan sonra önce yetimhane, ardından tütün deposu olarak kullanılan yalı, devamında Gazi Osman Paşa Ortaokulu olarak hizmet verdi.  

2002 yılında yanarak ağır hasar gördü.

İl Özel İdaresi tarafından 2009 yılında Hatice Sultan Yalısı ile birlikte kiraya vermek üzere ihaleye çıkarıldı. ihaleyi THY DO&CO ortaklığı kazandı. THY ve DO&CO ortaklığıyla restore edildikten sonra Butik otel olarak kullanılması planlanıyordu.


Benzer Haberler & Reklamlar