Esirlerin yaptığı Titus tünelinde tarihi yolculuk

Esirlerin yaptığı Titus tünelinde tarihi yolculuk

Milattan önce 1. yüzyılda dağdan gelen sel sularını önlemek için yaklaşık bin esire 10 yılda yaptırılan ve 2 yıl önce UNESCO Dünya Miras Merkezince geçici listeye alınan Titus Tüneli, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

HATAY: Hatay'ın Samandağ ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve milattan önce 1. yüzyılda dağdan gelen sel sularını önlemek için yaklaşık bin esire 10 yılda yaptırılan Titus Tüneli, ilginç mimarisi ve doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

İnsanoğlunun yerleşimine ait ilk izlerin bulunduğu Paleolitik Çağ'dan bu yana tarihi ve doğal birçok güzelliğe sahip Hatay, ilk mağara kilisesi St. Pierre, Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar gibi mekanlarının yanı sıra bin esire 10 yılda yaptırılan ve mimarisiyle ilgi gören Titus Tüneli ile de adından söz ettiriyor.

Samandağ ilçesinin kuzeyindeki Çevlik Mahallesi'nde bulunan ve 130 metresi kapalı, kalanı ise açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevlik'e kadar bin 380 metre. Dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasının engellenmesi amacıyla Roma İmparatoru Vespasian'ın emriyle yapımına başlanan tünelin 130 metresinin, dağın oyulmasıyla bin esire 10 yılda yaptırıldığı biliniyor.

Yaklaşık 2 yıl önce UNESCO Dünya Miras Merkezince geçici listeye alınan tünel, bin 380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği, 6 metre genişliğiyle dikkati çekiyor.

Ayrıca tünelden daha sonra yapıldığı düşünülen ve tünelin deniz tarafına bakan kısmında yer alan kaya mezarları ve Beşikli Mağara da tünele ziyarete gelenlerin gezip gördüğü mekanlar arasında bulunuyor.

Yeşillikler arasındaki ilginç görüntüsüyle ziyaretçilerini büyüleyen kaya mezarları ve Beşikli Mağara turistlerin ilgisini çekiyor.

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, yüzyıllardır birden fazla medeniyete ev sahipliği yapan kentin, gezip görmeye değer birçok tarihi, doğal ve kültürel yerlerinin bulunduğunu söyledi.

Bunların arasında Titus Tüneli ve yaklaşık 100 metre ilerisinde bulunan kaya mezarları ile Beşikli Mağaranın da gezilecek yerler listesinde bulunduğunu aktaran Nacioğlu, şöyle devam etti:

"Komşu ülke Suriye'de yaşanan iç savaş yüzünden son 5-6 yıldır kentimizdeki turizmde bazı olumsuzluklar yaşandı, gelecek olan turistler tedirgin oldular ancak gelen misafirlerimiz gördü ki Hatay'a ve ilçelerine yansıyan olumsuz hiç bir durum yok. 'Hoşgörü Kenti' olarak farklı dine inananların bir arada yaşadığı kentimizde, yaz aylarının da gelmesiyle kıpırdanmaya yaşanmaya başladı. Gezilecek birçok tarihi ve doğal mekanlarımız arasında Titus Tüneli, ön plana çıkıyor. Her gelen misafirlerimiz orayı görmek istiyor. Tünelin hemen ilerisinde bulunan kaya mezarları ise adeta ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkartıyor."

Tünelin içerisinde sezona hazırlık olarak bazı restorasyonlar yapıldığını aktaran Nacioğlu, çevre düzenlemesinin de yenileneceğini paylaştı.


AA Lale Köklü Halit Demir


Benzer Haberler & Reklamlar