Eriha Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi, İsrail küplere bindi!

Filistin'in Eriha Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. İsrail, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün Eriha Antik Kenti'ni (Telle es-Sultan) Dünya Mirası Listesi'ne dahil etmesine tepki gösterdi.

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Rula Muaya, UNESCO'nun Eriha Antik Kenti'ni (Telle es-Sultan) Dünya Mirası Listesi'ne dahil ettiğini belirtti.

UNESCO'ya bağlı Dünya Mirası Komitesi'nin yaptığı oylamada Eriha Antik Kenti'nin Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmesi yönünde sonuç çıkmasının ardından Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Muaya konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Eriha Antik Kenti'nin insanın yerleşik hayata geçişinde ilk başarılı model olduğunu kaydeden Muaya, alanın 10 bin yıl öncesine kadar uzanan Neolitik çağda kurulmuş en eski müstahkem tarım kasabası olduğunu aktardı.

Muaya ayrıca, Eriha Antik Kenti'nin Filistin'de Dünya Mirası Listesi'ne giren 5. tarihi eser olduğu bilgisini verdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas , yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO'nun kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu, son derece önemli ve Filistin halkının asalet ve tarihinin kanıtıdır. Filistin Devleti bu eşsiz alanı korumaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

 İsrail, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Eriha Antik Kenti'ni (Telle es-Sultan) Dünya Mirası Listesi'ne dahil etmesine tepki gösterdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, alınan kararın, Filistinlilerin UNESCO'yu kullanmasının ve örgütün siyasallaştırılmasının göstergesi olduğu savunuldu.

Açıklamada, İsrail'in, alınan tüm "kötü" kararların değiştirilmesi için çalışacağı kaydedildi.

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Rula Muaya bugün, UNESCO'nun Eriha Antik Kenti'ni (Telle es-Sultan) Dünya Mirası Listesi'ne dahil ettiğini duyurmuştu.

İsrail, örgütün 2011'de Filistin'i üye devlet olarak kabul etmesine karşı çıkmış ve 2019'da UNESCO'nun önyargılı olduğunu iddia ederek örgütten çekilmişti.


Benzer Haberler & Reklamlar