Konya'nın Beyşehir ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, Kovid-19 salgını sürecinde alışılmış ziyaretçi yoğunluğunu kaybetti. Pandemi öncesinde her gün yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan tarihi alan, kültür turizminin yeniden canlanmasını beklerken, bölge temsilcileri anıtın UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne alınmasının tanıtıma önemli katkı sağlayacağını vurguluyor.
Pandemi, Hitit mirasının ziyaretçi trafiğini durdurdu
Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı Mahallesi'nde bulunan Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, Kovid-19 salgınının etkisiyle ziyaretçi hareketliliğini büyük ölçüde yitirdi. Salgın öncesinde her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği tarihi alan, pandemi döneminde sessizliğe büründü.
Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Hitit döneminden günümüze ulaşan Eflatunpınar'ın yıl boyunca ziyaret edilen önemli kültür varlıklarından biri olduğunu belirterek, dernek olarak özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tanıtım etkinlikleri ile doğa yürüyüşleri düzenlediklerini ifade etti. Ancak salgın nedeniyle planlanan organizasyonların gerçekleştirilemediğini, üniversiteler, okullar ve çeşitli grupların da bölgeyi ziyaret edemediğini söyledi.
Büyükkafalı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Eflatunpınar'ın kalıcı listeye alınmasının uluslararası tanınırlığını artıracağını ve ziyaretçi sayısına olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi.
Sadıkhacı Mahallesi Muhtarı Mustafa Topbaş da özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören tarihi alanın salgın sürecinde ziyaretçi kaybı yaşadığını belirtti. Mahalle sakinlerinden Bayram Yörük ise Eflatunpınar'ın dünya ölçeğinde önemli bir kültür mirası olduğunu vurgulayarak, çevresiyle birlikte daha kapsamlı biçimde turizme kazandırılmasının bölgeye canlılık getireceğini ifade etti.


Karaman Pınarbaşı’nda 14 Bin Yıllık Yerleşim Hikâyesi Yeniden Araştırılıyor
Zeugma’da Büyük İskender’in Fırat geçişi Sofrada Canlandırıldı
Yapay Zeka Şirketlerinin Sahaflardaki Nadir Kitapları Topladığı Kanıtlandı
Bursa'nın yeni müzesi açıldı: Celal Bayar'ın doğduğu ev müzeye çevrildi