DKMP, Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı projesini onayladı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Zeugma ve Karkamış Antik Kentini de kapsayan Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı için yapılan proje Uluslararası Sulak Alanlar Birliğince kabul edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı, Türkiye'deki ulusal öneme sahip tescil edilmiş 45 sulak alandan biri.

DKMP Gaziantep Şube Müdürlüğü ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı Yönetim Planı Alan Yönetimi İşbirliği Protokolü çerçevesinde hazırlanan "Nizip-Karkamış Sulak Alan Projesi", Asya, Avrupa, Afrika, Okyanusya ve Amerika ülkelerinden 350 üyesi olan Uluslararası Sulak Alanlar Birliğince kabul gördü ve internet sitelerinde yayınlandı.

Aşağı Fırat Havzası'nda yer alan Karkamış Taşkın Ovası Sulak alanı, 273 bin 960 dekarlık bir alanı kaplıyor ve 810 bitki ile 16 balık türüne, 38 farklı iki yaşamlı ve Fırat kaplumbağası gibi pek çok sürüngene, kelaynaklarında aralarında bulunduğu 220 kuş türüne ve 14 memeliye ev sahipliği yapıyor.

Sulak alan aynı zamanda en eski medeniyetlerden Zeugma ve Karkamış Antik Kentini de kapsıyor.

Nizip-Karkamış Sulak Alan Projesi'nin uygulanmaya başlamasıyla alanda Ekopark Projesi uygulanacak ve halk plajı, seyir terası, dinlenme alanları, manzara seyir noktaları ve günübirlik kullanım yerleri, su sporları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları gibi birçok aktivite noktası yer alacak.

Ekopark projesinin temel amacı, sulak alan ekosisteminin korunması, ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip alanın yaşatılması, tanıtımının teşvik edilmesi, kullanıcılara eğitsel, farklı aktiviteler sunularak sulak alan bilincinin arttırılması olarak sıralandı.

Zehra Aydın- AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar