Derveni Papirüsü: Derbent Papirüsü

Derveni Papirüsü nedir? Derveni Papirüsü nerededir? Derveni el yazması nedir?

Derveni Papirüsü (Derveni el yazması ve Derbent Papirüsü olarak da bilinir);  1962'de Selanik Şehri yakınlarında bulunan M.Ö. 340 yılına tarihlendirilen günümüzde Selanik Arkeoloji Müzesi’nde (Archaeological Museum of Thessaloniki) sergilenen Makedon menşeyli sütunlar halinde Yunanca metinler barındıran papirüs rulosudur. 

UNESCO’nun Dünya Hafızası programına dahil ettiği papirüs, Selanik’in yaklaşık altı mil kuzeyinde, 15 Ocak 1962’de keşfedildi. Mezar adağı olarak kullanılmışi ve bir kısmı küle dönüşmüş olarak bulundu

Avrupa’nın en eski okunabilir el yazması kabul edilen  Derveni Papirüsü, Makedonyalı II. Filip döneminde M.Ö. 340 ila 320 yılları arasında bir soyluya ait olduğu anlaşılaqn bir mezarda bulunan bir kısmı kömürleşmiş papirüs rulosunun sadece 26 sütun metin kurtarıldı.

Metin, 44 yıl sonra A.L. Pierris liderliğindeki bir grup filozofun kapsamlı çalışmalarından ve multispektral görüntüleme tekniklerinin kullanılmasından sonra yayınlandı.

Papirüs, felsefi bir tez ve tanrıların doğumuyla ilgili daha eski bir Orfik şiir üzerine alegorik bir yorumdur.
Orfizm’in takipçileri efsanevi şair Orpheus ile ilişkilendirildi ve her ikisi de Yeraltı Dünyası’na inen ve geri dönmeyi başaran tanrılar Persephone ve Dionysos’a saygı duyuyorlardı.

Eserin yazarının Prospalta’lı Euthyphron, Melos’lu Diagoras veya Thasos’lu Stesimbrotus’un yazarlardan biri olabileceğini öne süren akademisyenler arasında tartışılmaktadır. 

UNESCO'ya göre Derveni Papirüsü, yalnızca batı felsefi düşüncesinin temeli olan Yunan dini ve felsefesinin incelenmesi için değil, aynı zamanda Sokratik öncesi filozofların ayırt edici bir versiyonunu sunan Orfik şiirlerin erken tarihlendirilmesinin kanıtı olarak hizmet ettiği için de büyük önem taşımaktadır. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar