Demetrios

Demetrios kimdir?

1. Demetrios: MÖ 350-280. Phaleron’lu hatip.

Fakir bir ailenin çocuğu ol­masına rağmen yetenekleri ve azmi sayesinde Atina’da yüksek görevlere gel­miştir. Theophrastos’un öğrencisi oldu. Makedonya yanlısı olduğu için Kassandros’un görevlendirmesi ile MÖ 3İ7-307 yılları arasında Atina’yı yönetmiş­tir. Bu konuda Diogenes Laertios şöyle yazar: Atinalıların meclisinde yaptığı konuşmaların yarattığı etkiyle on yıl boyunca kentin başında bulundu, üç yüz altmış bronz heykelle onurlandırıldı  . Devlet adamı olarak yurduna birçok güzel hizmetlerde bulundu. Soylu bir aileden gelmediği halde gelir ve yapı bakımından kenti zenginleştirdi.” Bu yönetimi sırasında Aristo­teles gibi siyasi kuramcıların düşüncelerinden faydalandı. MÖ 307’de Demetrios I Poliorketes Atina’yı aldığında Boiotia’ya kaçtı. Ptolemaios I Soter’in da­veti üzerine geldiği Mısır’da İskenderiye Kütüphanesi’nin kuruluşunda önem­li rol üstlendi. Ptolemaios II Philadelphos döneminde hem kütüphanedeki ki­tap sayısını hızla arttırdı hem de Yahudi kanunlarının İbraniceden Grekçeye çevrilerek kitaplaştırılması işini yürüttü. Elli kadar eser yazmıştır. Siyasi eserle­rinin ve nutuklarının yanı sıra Homeros üzerine de yapıtları vardır. Aisopos’un masallarını derlemiş, Atina arkonlarının listesini hazırlamıştır.

2. Demetrios: MÖ 2. Yy. Herophilos Okuluna mensup Apameia’lı he­kim.

Patolojiye yaptığı katkılar nedeniyle tanınmıştır. Yazdığı eserinde zihin­sel ve bedensel pek çok hastalığın sebeplerini ve belirtilerini tartışmıştır. He­rophilos gibi jinekolojiye özel ilgisi vardı. Mensup olduğu okulun bir özelliği olarak bilimsel bağımsızlık ortamından yararlanarak Herophilos’un bazı fi­kirlerine karşı çıkmıştır. Herophilos Okulunun, düşünceleri Metodist Okul üyeleri (Soranos, Caelius Aurelianus gibi) tarafından benimsenip yayılan tek üyesidir.

3. Demetrios: MÖ 214. Illiria’lı önder. Pharos’da doğmuştur.

I. Illiria Savaşı’nda Korkyra’yı Roma’ya teslim etmesi üzerine ödüllendirilmiş, bu savaştan sonra Illiria’nın bir kısmının yerel kralı olarak tanınmıştır. Bölgede­ki nüfuzunun artması Roma’yı rahatsız etmeye başlayınca MÖ 219’da üzeri­ne gönderilen Roma ordusuna Pharos’ta yenildi, kaçarak Philippos V’un hizmetine girdi.

4. Demetrios:  MÖ 100. Epikurosçu filozof.

Lakonia’lıdır. Protarkhos’un öğrencisi, Sidon’lu Zenon’un çağdaşıdır.

5. Demetrios: MS 1. yy. Kinik filozof.

Caligula, Nero ve Vespasianus dönemlerinde Roma’da yaşamıştır, Seneca(genç)’nın dostudur. Nero döne­minde Yunanistan’a sürgün edilmiş, Vespasianus döneminde geri dönmüştür. Rejime yönelik eleştirilerine devam ettiği için Vaspasianus tarafından tekrar bir adaya sürgün edilmiştir.

6. Demetrios I Poliorketes: MÖ 336-283. Makedonya kralı.

Antigonos I Monophtalmos’un oğludur. Babasının Yunanistan’daki elçisi gibi çalıştı ve ittifaklarını güçlendirdi. MÖ 307’de Atina’yı Demetrios’un hakimiyetinden kur­tardı. MÖ 306’da Kıbrıs’ı Ptolemaiosların elinden aldı. MÖ 305’te düzenledi­ği ancak başarısız olan Rodos kuşatmasından sonra Poliorketes (kuşatıcı) la­kabını aldı. Birlikte savaştığı babasının Ipsos Savaşı’nda ölmesine rağmen Yunanistan’da güvenli mevkileri vardı. Kızı Stratonike’yi Seleukos I Nikator ile evlendirince durumu güçlendi. Makedonya Krallığındaki saltanat çekişme­lerine müdahale etmesi için çağrıldı, genç Aleksandros V’i öldürterek kendi­ni kral ilan etti. MÖ 294-287 arasında tahtta kaldı. Babasının Asya’daki impa­ratorluğunu yeniden kurmaya niyetlenince karşısında Seleukos I Nikator, Lysimakhos ve Ptolemaios I Soter’in güçlerinden oluşan ittifakı buldu. Sardeis ve Miletos’u aldı fakat Anadolu’nun güneyinde Seleukos birliklerine esir düştü (MÖ 286), üç yıl sonra hapiste öldü. İniş çıkışlarla dolu hayatı onu Plutarkhos’un gözünde trajik kahraman yapmıştır.

7. Demetrios I Soter: MÖ 187-150. MÖ 162-150 arasında Seleukos kralı.

Seleukos IV Philophator’un oğludur. Babasının hükümdarlığı döneminde on al­tı yıl Roma’da sürgünde kaldıktan sonra kaçıp kendini kral ilan etti. Media satrabı Timarkhos ve isyan eden İsrail kavimlerine karşı başarılar kazandı. Bu başarılarına rağmen hiçbir zaman Roma tarafından kral olarak tanınmadı. Tahtta hak iddia eden ve Romalıların desteğini alan  Aleksandros Balas’a kar­şı giriştiği mücadelede öldürüldü.

8. Demetrios II: MÖ 276-229.  MÖ 239-229 arasında Makedonya kralı.

Antigonos II Gonatas’ın oğlu ve halefidir. Yaklaşık MÖ 260’ta Epirus kralı Aleksandos II’yi yenerek Makedonya’yı Epirus Krallığının elinden aldı. Tahta geç­tikten sonra Akhaia Birliği ve Aitolia Birliği ile mücadele etti. Kuzeyden sal­dıran Dardania’lı kabilelerle mücadele ederken öldürüldü.

9. Demetrios II Nikator: MÖ 161-125): MÖ 145-139 ile MÖ 129-125 arasında Seleukos kralı.

Demetrios I Soter’in oğludur. Babasının Aleksandos Balas ta­rafından öldürülmesinden sonra sürgüne gönderildi. Paralı askerlerden kurduğu ordu ile Aleksandros Balas’ı yenip MÖ 145’te kral oldu. MÖ 139’da Part kralı Mithradates I tarafından esir alındı. MÖ 129’da  Antiokhos VII Sidetes’in Parthia saldırmasıyla özgür kaldı. Ülkesine dönüp tekrar kral oldu. Tyre ya­kınındaki bir savaşta öldürüldü.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar