Vinil: Vinil nedir? Nerelerde kullanılılır?

Vinil nedir? Vinil baskı nedir?

Vinil (İngilizcesi: Vinyl) "CH2=CH-R" formülüne sahip bir kimyasal üründür  Etilenin bir Hidrojen eksik hâli olarak tanımlanmaktadır. Bir vinil molekülü, bir hidrojen atomunun, başka bir organik moleküle bağlanmasıyla elde edilir.. Son derece dayanıklı ve hafif olması ve üzerine kolay baskı yapılabilmesi nedeniyle son yıllarda pek çok alanda kullanımı artan bir üründür.

Plastik türü bir kimyasal  madde olan Vinil, PVC sınıfı bir üründür.. Dayanıklılığı ile öne çıkmaktadır ve oldukça uzun ömürlüdür. Dış etmenlerden kolay kolay zarar görmemektedir. Hafif olması da onun ğek çok sektörde kullanılan bir madde olmasını kolaylaştırmaktadır.

Vinil Kaplama: 'Vinyl Coating, PVC Kaplama/Döşeme' gibi isimlerle de anılan vinil kaplamalar, polivinil asetat veya polivinil klorür gibi çeşitli reçinelerden oluştuğu için yüzey koruyucu özelliğe sahiptir. Çocuk odaları hariç tüm alanlarda kullanılabilir. Duvar kağıtları ve diğer kaplama malzemeleri ve plaklar için kullanılan, polivinil klorür veya ilgili bir polimerden oluşan sentetik reçine veya plastik.

Vinil baskı: Genellikle reklam ve tanıtım işlemlerinde dayanıklı ve uygun maliyetli bir baskı malzemesi olarak vinil üzerine yapılan dijital işlemlere ise vinil baskı adı veya diğer bir deyişle branda baskı adı verilmektedir.

 Vinil kullanım özellikleri sayesinde birçok farklı alanda tercih edilen malzeme olarak da nitelendirilebilir. Vinil baskılar da, alanında uzman kişilerin firma ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılmış olan reklam çalışmalarıdır.

Dijital baskı sektöründe sıkça kullanılan bir malzeme olan vinil hem uygun fiyatı olan hem de dayanıklı baskılar üretilmeye uygun bir malzemedir. Bu malzeme üzerine yapılan dijital baskılar ile ortaya çıkarılan işleme ise vinil baskı ismi veriliyor.

İç mekânlarda yoğun olarak kullanılan vinil baskı uygulaması insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmamaktadır. Aynı zamanda oldukça ekonomik ve bütçeyi zorlamayacak bir uygulamadır.

Vinil Malzemesinin Kullanıldığı Alanlar:  Vinil baskı yöntemi birçok farklı alanda tercih edilmektedir. Hemen her sektörde bu uygulamalara rastlamak mümkündür. Özellikle kullanım alanları olarak;

Tanıtım ya da reklam amaçlı afiş ve pankart baskı uygulaması
Duvar kaplama ya da dekorasyon çalışmaları
Totem baskı çeşidi
Cephe ve bina germede kullanılan vinil dijital baskı
Işıklı tabela branda baskısı
Fuar stant baskısı olarak kullanımı son derece geniş olan bir malzemedir.


Benzer Haberler & Reklamlar