Dalmaçya kıyılarında sualtı arkeologlarının 'tatlı' keşfi

Dalmaçya kıyılarında sualtı arkeologlarının 'tatlı' keşfi

Zadar Arkeoloji Müzesi arkeologları Hırvatistan'daki sualtı araştırmalarında 500 yıl önce şeker üretiminde kullanılan kaplar keşfettiler.

Kuzey Adriyatik Denizi'ndeki Dalmaçya olarak adlandırılan bölgedeki Hırvat adalarından Pag'ın Pag koyunun St. Nicholas mevkisine yakın mesafedeki batıklarda süren sualtı arkeoloji çalışmalarında şeker imalatı için tasarlanmış lüks seramikler bulundu.

Alanda çalışmalar yapan Zadar’ın Arkeoloji Müzesi’nin bilim adamları 14. ve 16. yüzyıllara tarihlenen batık iskele ve batık kargo gemisi kalıntılarında buldukları şeker üretimi için tasarlanan ürünlerin yanı sıra lüks sofra takımları, ince seramikler bulduklarını açıkladılar.

Zadar Müzesi'nin Sualtı Arkeoloji Bölümü küratörü Mario Radaljac, Pag Şehri'nden sağlanan fonlar sayesinde devam eden arkeoloji çalışmalarında ele geçen bulguların şimdilik inceleme aşamasında olduğunu belirtti ve bulunabilecek muhtemel yeni bulgularla birlikte kamuya sunulacağını söyledi ve “kamuoyunun ilgisini çekecek” bir sunum ve konferans düzenleme sözü verdi.

Mario Radaljac, Dalmaçya boyunca benzer sualtı arkeolojik sit alanları da bulunabileceğine inandıklarını söyledi.


Benzer Haberler & Reklamlar