Çıldır'daki Şeytan Kalesi gelecek yıl restore edilecek

Çıldır'daki Şeytan Kalesi gelecek yıl restore edilecek

Kanyondaki kayalıkların zirvesinde, Urartular zamanında yapıldığı tahmin edilen Şeytan Kalesi bugüne dek ayakta kalabilen nadir kalelerden.

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde Karaçay Kanyonu'nun ortasındaki kayalıkların zirvesinde bulunan tarihi "Şeytan Kalesi" gece de ziyaretçilerini ağırlayacak.

Zamanında savunma amacıyla yapılan, gizli bir giriş kapısı bulunan kale, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Kaleye ulaşmak için Ardahan-Çıldır yolundan yaklaşık 3 kilometre yaya yürümek gerek.

İl merkezine 45, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan, üç tarafı uçurum olan kalenin girişi, batısında bulunuyor.

Ardahan Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, AA muhabirine, bu yapının, bugüne ulaşıp ayakta kalabilen nadir kalelerden olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına kalenin restorasyonu için taleplerini ilettiklerini belirten Alantar, şunları kaydetti:

"Şu an itibarıyla aydınlatma çalışmalarımız başladı. Amacımız kalenin gündüz olduğu gibi gece de ziyaret edilmesini sağlamak. Çünkü burası bizim için çok önemli tarihi yerlerden biridir. Buranın daha çok turist alması için bazı çalışmalarımız var, şu an aydınlatma çalışmasıyla başladık. Çıldır-Ardahan yolu bağlantılı yaklaşık 3 kilometre yürüme yolu aydınlatılacak. Şu an çalışmalar başladı."

Alantar, aydınlatmanın kale içinde de olacağını belirtti.

Efsal Alantar: Şeytan Kalesi içinde arkeolojik kazı olmalı

Kalenin bölgenin önemli tarihi zenginliği olduğunu, tarihi kale içinde ayrıca arkeolojik kazının da olması gerektiğini dile getiren Alantar, şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü bütün bu tarihi mekanlar altında bir sığınak var. Barınma yerleri mevcut. Bunlar çökmeden dolayı kapanıp kalmışlar. Burada bir arkeolojik kazı yapılırsa tarihi mekanlar gün ışığına çıkarılmış olur. Bu şekliyle de turizme kazandırılmış olur. Hem de ülke ekonomisine katkısı oluyor."

Şeytan Kalesi, gelecek yıl restore edilecek

Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu da Şeytan Kalesi'nin Çıldır'ın en önemli değerlerden olduğunu söyledi.

Restorasyonu için girişimlerde bulunduklarını anlatan Azizoğlu, "Bu yıl restorasyon çalışması olmadı ancak 2019'da olacak. Kalemiz gerekli restorasyonun yapılmasıyla farklı noktada olacak." dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar