Cebelitarık'taki ayak izini son Neandertallerin bıraktığı tahmin ediliyor

Cebelitarık'taki ayak izini son Neandertallerin bıraktığı tahmin ediliyor

Cebelitarık'ta 10 yıl önce arkeoloji kazılarında bulunan ayak izinin 29 bin yıllık olduğu belirlendi ve bir Neandertale ait olduğu iddia edildi. Vahşi ahyvanlara ait izlerin yanında bulunan ve Neandertal'e ait olduğu ileri sürülen ayak izi, Neandertalerin dünyaya sanılandan daha geç veda ettiklerine dair bir kanıt olabilir.

İber Yarımadası'nda İngiltere'nin deniz aşırı toprakları olan Cebelitarık Hükümetine ait (government of Gibraltar) topraklarda yaklaşık on yıl önce Kızıl Geyik, Dağ keçisi, Yaban Öküzü, Leopar ve Fillere ait bir dizi hayvan izi arasında keşfedilen ve insansı bir türe ait olduğu tespit edilen ayak izi üzerindeki bilimsel araştırmalar tamamlandı.

İspanya'nın AB destekli projesi MICINN-FEDER: CGL2010-15810 / BTE çerçevesinde hayata geçirilen ve Cebelitarık Hükümeti tarafından desteklenen Cebelitarık Mağaraları Projesi  kapsamındaki Arkeolojik kazılarda elde izler uzun süredir araştırılıyordu.

Sevilla Üniversitesi bilimadamları, Cebelitarık Ulusal Müzesi çalışanları, İspanyol, Portekiz ve Japon meslektaşları ile birlikte; 10 yıl önce OSL yöntemi (Optik Uyarımlı Lüminesans analizleri) kullanarak başladığı araştırmaları bitirdi ve sonuçları, Quaternary Science Reviews (Dörtlü Bilim Yorumları) dergisinde 31 Ocak 2019 tarihinde yayınladı.

Son Neandertallerin ardından: (İber Yarımadası) Cebelitarık kıyı kumullarında  Geç Pleistosen devri memeli izleri (Following the last Neanderthals: Mammal tracks in Late Pleistocene coastal dunes of Gibraltar - S Iberian Peninsula- ) başlıklı makale; Fernando Muñiz, Luis M. Cáceres, Joaquín Rodríguez-Vidal, Carlos Neto de Carvalho, João Belo, Clive Finlayson, Geraldine Finlayson, Stewart Finlayson, Tatiana Izquierdo, Manuel Abad, Francisco J. Jiménez-Espejo, Saiko Sugisaki, Paula Gómez, Francisco Ruiz imzaları ile yayınlandı.

Makalede yer alan bilgilere göre; 29 bin yıl öncesine tarihlenen ayak izi, muhtemelen 106-126 cm boylarında Neandertal türünden genç bir insansıya ait.

29 bin yıl önce yaşayan bir Neandertal ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Ama bu tarih Gorham Mağarası’nda bulunan son Neandertal izleri ile paralellik gösteriyor. Her ne kadar son Neandertalerin ne zaman yaşadığı tartışmasını tekrar gündeme getirse de izin gerçekten bir Neandertale ait olduğu doğrulanırsa, Cebelitarık kum tepecikleri, Romanya'daki Vartop Mağarasından sonra  dünyada bu türe ait son ayak izlerinin bulunduğu ikinci bölge olacak. 

Cebelitarık Hükümeti Miras Bakanı John Cortes,“ Bu olağanüstü bir araştırma ve bize Gibraltar’ın geçmişindeki doğal yaşam topluluğuna dair inanılmaz fikir veriyor. Bu hayvanların bir insansı türle yanyana yürüdüğü sahneyi hayal etmek için bir dakikanızı ayırmak mirasımıza bakmanın önemini anlamamıza yardımcı olur. Araştırma ekibimizi, geçmişinin bu büyüleyici, gizli kanıtını ortaya çıkardığı için tebrik ediyorum.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar