Çanakkaleli çiftçi, Bizanslı çiftçilerin tarım aletlerini buldu

Çanakkaleli çiftçi, Bizanslı çiftçilerin tarım aletlerini buldu

Ezine'nin Dalyan köyündeki Alexandria Troas arkeoloji kazı alanının yanındaki tarlada dev küpler içinde Bizans dönemine ait orak, çapa, pala, karasaban ucu gibi demir tarım aletletleri ile testere, el rendesi, ahşap delici ve kazıyıcı spatula gibi marangoz gereçleri bulundu.

BİZANSLI ÇİFTÇİLERİN ALETLERİNİ TÜRK ÇİFTÇİ KEŞFETTİ

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Öztepe, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü sınırlarındaki Alexandria Troas bölgesinde arkeoloji kazısı yapılan alanın yanındaki tarlada çalışan çiftçinin, insan boyunda dev küplerin içine istiflenmiş yaklaşık 1500 yıllık demir ve bronzdan imal edilmiş tarım ve marangozluk aletleri bulduğunu açıkladı.

Çanakkale'nin önemli arkeolojik kazı alanlarından Alexandria Troas'da; Ankara, Isparta Süleyman Demirel, Eskişehir Osmangazi, Anadolu, Gazi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi farklı üniversitelerden gelen yaklaşık 30 kişilik akademik ekip çalışıyor.

Alexandria Troas Kazısı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, 2018 yılının en ilginç arkeolojik bulgularının gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi.

Buluntuların antik kentin suru içerisinde özel mülkiyete ait bir alanda tarla sahibi tarafından tesadüfen tespit edildiğini, insan ölçülerine yakın yükseklikteki küplerin içinden çıkarılan ve bronzdan imal edilmiş tarım ve marangozluk aletlerinin, Geç Roma ve Erken Bizans dönemi çiftçisinin kullandığını Erhan Öztepe, şunları kaydetti: "Erken Bizans döneminde antik kentin ekonomisinin ve tarımsal faaliyetlerin bir göstergesi olan demir tarım aletleri ve beraberinde ele geçmiş olan marangozluk aletleri üzerine geçekleştirilecek çalışmalar Alexandria Troas'taki ve yakın bölgelerdeki tarımsal yaşamın tanınmasına olanak sağlayacak. Yakın geçmişe kadar Ege yöresinde depolama amacıyla kullanılan pithosların, antik dönemde bakliyat türü gıda maddelerinin yanında mezar olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Ancak nadiren de olsa bu yıl kazı sezonunda karşılaşıldığı gibi tarım aletleri gibi başkaca objelerin de saklandığı görülmektedir."

Öztepe, bulunan demir tarım aletlerinin, orak, toprak kazıyıcı çapa, yabani otların kesilmesini sağlayan pala, düzleştirici çapa, kara sabanın toprağı kazıyan demir kalın uçları gibi çeşitli aletler olduğunu belirterek, "Bu aletlerin yanında koşum takımı, sabanı çeken hayvanların birbirine bağlanmasını sağlayan tahta parçaya bağlantıyı sağlayan uzun çiviler de ele geçmiştir. Marangozluk aletleri olarak da adlandırılabilecek olan testere, el rendesi, ahşap delici ve kazıyıcı spatula gibi el aletlerinin varlığı MS 5. yüzyıla dayanmaktadır." ifadelerini kullandı.

KAZILARIN SPONSORLUĞUNU İÇDAŞ AŞ ÜSTLENDİ

Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2011 yılında başlayan arkeolojik kazıların bu yıl 8. sezonu gerçekleştirildi.

Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Bölgenin, inanç turizmi açısından da önemli bir antik kent olduğuna dikkati çeken Dokuz, "Aziz Pavlus bu kentte kalmıştır. Hristiyan dünyası açısından da Efes gibi önem arz eden bir şehirdir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız son 5 yılda Alexandria Troas kazılarına 1 milyon lira para harcamıştır. Aynı zamanda bu yıldan itibaren İÇDAŞ AŞ kazıların ana sponsoru olmuştur, kendilerine teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Burak Akay- AA


Benzer Haberler & Reklamlar