Buz Adam Ötzi sanıldığı gibi sarışın değil esmer, gür saçlı değil kel ve Anadolu kökenli imiş

Buz Adam Ötzi sanıldığı gibi sarışın değil esmer, gür saçlı değil kel ve Anadolu kökenli imiş

5300 yıl önce Alpleri Dağlarında sırtından bir okla vurulan ve kan kaybından ölen Buz Adam Ötzi'nin bedeni çürümemiş olarak 1991 yılında bulunmuştu. Avrupa'da bulunan en eski doğal yolla mumyalaşmış beden üzerine pek çok bilimsel araştırma yapıldı. Bugüne dek o uzun saçlı ve sarışın olarak hayal ediliyordu ama tam tersine koyu esmer tenli ve kel olduğu anlaşıldı. Genleri ise onun bir Anadolu çiftçisinin torunu olduğunu ortaya çıkardı.

Almanya’daki Max Planck Antropoloji Enstitüsü ile İtalya’daki Eurac Mumya Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yapılan araştırma ile mumyalaşmış bedeni Alto Adige Arkeoloji Müzesi'nde korunan ünlü Buz Adam Ötzi'nin genleri derinlemesinde incelendi.

Yapılan araştırmanın sonuçları, Ke Wang, Kay Prüfer, Ben Krause-Kyora, Ainash Childebayeva, Verena J. Schuenemann , Valentina Coia , Frank Maixner , Albert Zink , Stephan Schiffels , Johannes Krause imzaları ile Cell Genomics bilimsel dergisinde  "Tirol Buz Adamı'nın geniş kapsamlı genom araştırnası onun tahminlerin aksine Anadolulu Çitçilere Yakın Akraba Olduğunu Gösteriyor" High-coverage genome of the Tyrolean Iceman reveals unusually high Anatolian farmer ancestry) başlığı ile yayınlandı. 

Özetlersek, çalışma Buz Adam'ın bugüne dek medyada yayınlanan tüm tahmini resimleri yanlış çıktı. Ötzi hayal edildiği gibi sarışın, uzun saçlı ve mavi gözlü değil, koyu esmer tenli, kara gözlü ve kel çıktı. Makalede Ötzi’nin genlerinin kelliğe yatkın olduğu ve bu nedenle neredeyse hiç saçının olmadığı savunuldu.  Makalede Türkiye coğrafyasını ilgilendiren en ilginç sonuç ise Ötzi’nin genleri, onun Anadolu’dan göç eden ilk çiftçilerle çok yakın akraba olduğunu gösteriyor. Bu da, Ötzi’nin atalarının doğrudan Anadolu’dan gittiği anlamına geliyor.

Tahminlere göre MÖ 7.000’lerde, çiftçiler Anadolu’dan Akdeniz’i ve Balkanlar’ı geçerek ve Tuna Nehri’ni takip ederek Orta Avrupa’ya göç ettiler ve yerel avcı-toplayıcılarla akrabalık kurdular. MÖ 4. binyılın sonunda, Avrupa'da yaşayan insanların genleri, günümüz Avrupalılarında hâlâ görülen, her iki gruptan DNA özelliklerine sahip olmuştu. Ötzi’nin soy ağacının yüzde 90’ından fazlası Anadolu çiftçilerine ait görünüyor. 

Yeni genetik araştırma sonuçları, önceki araştırmaların aksine Rus Bozkırlarından gelen halklarla ilgili olmadığını gösteriyor.. Ötzi’nin Bozkır soyuna sahip olduğunu gösteren daha önceki DNA çalışmalarının örneklem kısıtlamasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Makale yazarlarından Eurac Mumya Araştırmaları Enstitüsü başkanı Albert Zink, "O yıllarda bölgede yaşayan avcı-toplayıcıların oldukça izole bir ortamda yaşadıkları anlaşılıyor. Yerel halklarla akrabalık o yıllarda henüz ın fazlalaşmıştı. Ötzi’nin soyunda Anadolu’daki çiftçi atalarından bu kadar baskın ve bölgenin avcı-toplayıcı popülasyonlarının çok az olmasını biz böyle açıklıyoruz" dedi. 

Makale yazarlarından Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü genetikçisi Johannes Krause, "Genom analizleri Ötzi'nin bugüne dek hayal edilen şeklinden ve önceki araştırma sonuçlarından çok farklı olduğunu gösteriyor. Bu önceki araştırmalar yanlış yaptı anlamına gelmiyor. Ama ogünden bugüne teknoloji çok gelişti ve o araştırmaların yapıldığı yıllara nazaran çok daja fazla karşılaştırma yapılan DNA elde edildi" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar