Büyükada'daki Rum Yetimhanesi restorasyona hazırlanıyor

Büyükada'daki Rum Yetimhanesi restorasyona hazırlanıyor

BBC'nin haberine göre Avrupa'nın en büyük tarihi ahşap yapılarıdan Büyükada'daki Prinkipo Rum Yetimhanesi restorasyonun yaz aylarında başlaması planlanıyor.

1964'ten beri kapalı duran tarihi yapının restorasyonu için yaz aylarında harekete geçilecek.

Avrupa’dan uzman restorasyon ekibi gelecek

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 1964 yılından bu yana kapalı olan yetimhane için Avrupa’dan gelen uzman bir heyet çalışmalara yaz aylarında başlayacak.

Avrupa'dan uzmanlar Europa-Nostra sivil toplum kuruluşu tarafından tehlike altındaki 7 dünya mirası arasında gösterilen bu etkileyici binada restorasyon için gerekli çalışmaları başlatacak. Europa Nostra restorasyonun yaz aylarında başlamasını umuyor.

Maliyetin yaklaşık 50 milyon dolar olması bekleniyor.

Otel olarak inşa edilmişti

Rum Yetimhanesi, 1900'lerin sonunda aslında otel olarak kullanılması amacıyla Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edildi.

Şark Ekspresi'nin işletmesini yürüten Wagons-Lits adlı şirket burayı trenle İstanbul'a gelecek turistler için otel olarak kullanmak istiyordu. Ancak gerekliişletme ruhsatı alınamadı. 103 yılında Sultan 2. Abdülhamit ve Patrik 3. İoakim tarafından törenle yetimhane olarak açıldı.

220 odası bulunan yetimhane, 1964'e kadar 5 bin 800'den fazla kimsesiz çocuğa ev sahipliği yaptı. O yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapatılan yetimhanedeki 160'tan fazla çocuk Ayios Nikolaos Rum Ortodoks Kilisesi 'ne alındı.
 

Not: Bu haber Patrikhane ve Europa Nostrayetkililerince yalanlanmıştır. İlgili açıklamalar ektedir....

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar