Bursa Sağlık Tarihi Müzesi 100 yıl önceki bir eczaneyi canlandırıyor

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi 100 yıl önceki bir eczaneyi canlandırıyor

Öğrenci ve araştırmacıların faydalanabileceği kütüphane ve çalışma alanının da bulunduğu Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, günümüz tıbbının yanı sıra Osmanlı dönemi sağlık çalışmalarına da ışık tutuyor.

Osmanlı dönemindeki Darüşşifa'dan günümüze kadar kullanılan tıbbi malzemelerin sergilendiği Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, eski zaman ilaç tedavilerinden eczacılığa, şifalı kaplıcalardan göz sağlığına kadar birçok alanda malzeme, müdahale ekipmanları ve canlandırmalarıyla ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor.

Pınarbaşı Mahallesi'nde restore edilen 150 yıllık Yerkapı Konağı'nda kurulan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, şehrin ünlü hekimlerine ait tıbbi alet ve kimlikler, hastalıklı organlar, sağlık alanındaki gelişmelerin anlatıldığı panolar ve canlandırmalarla sağlık hizmetinin vazgeçilmez unsurlarından eczacılığın da gelişimini gözler önüne seriyor.

Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ile iki yıl önce hayatını kaybeden "Bursa'nın gariban babası" olarak bilinen Rüştü Burlu'nun sağlık tarihine ilişkin koleksiyonları başta olmak üzere hastane, eczacılar ve sağlık alanında çalışan kişilerin bağışladığı eşya, kitap ve belgelerle alt yapısı oluşturulan müze, sağlığa meraklı ziyaretçilerini ağırlıyor.

Müze Sorumlusu Bilal Canpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Sağlık Tarihi Müzesi'nin 14 Mart Tıp Bayramı'nda ziyaretçi kabulüne başladığını söyledi.

Müzenin oluşumunun 7-8 yıl önceye dayandığını anlatan Canpolat, "Zaten daha önce Muradiye'deki Döne Ocak Erken Tanı Merkezi'nin içinde koridorlarda ufak bir müze çalışması vardı. Toplanan malzemelerin artmasıyla ilerleyen zamanda mekan yeterli gelmeyince bir müzeye ihtiyaç duyuldu ve burası ziyarete açıldı." dedi.

Canpolat, müzede sağlık tarihiyle ilgili eski ve yeni zamandan belge ile malzemeler bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Müzemizde 100 yıla yakın tarihi olan bir eczanenin canlandırması var. Müzenin diğer bir bölümünde cenin örnekleri, adli tıp ve patolojiden aldığımız organlar var. Geçmişte ve günümüzde ameliyatlarda kullanılmış sağlık malzemeleri, diş hekimlerinin kullanmış olduğu malzemeler ve gözle ilgili ayrı bir bölümümüz var. Bunun dışında Bursa'ya değer katan doktorlarımızın kullandığı malzemelerini sergilediğimiz bir bölüm var. Protez diş, ilaç şişeleri, sağlık karneleri, reçeteler yüzlerce objeyle müze, yüzyıllar öncesine yolculuk yaptırıyor."

- "Özellikle tıp öğrencileri müzeye çok ilgi gösteriyor"

Müzede yer alan bazı canlandırmaların ziyaretçilerin merakını cezbettiğini dile getiren Canpolat, eczane bölümünde bir eczacı ile eczacılık öncesi dönemde bitkisel ilaçlar hazırlayan bir hekim ve hasta canlandırmalarının bulunduğunu ifade etti.

En çok hastalıklı doku ve organlar ile ceninlerin sergilendiği bölümün dikkati çektiğini aktaran Canpolat, "Burada ziyaretçilerimizin gelip organları, kanserin vücutta nasıl oluştuğunu ya da beyin kanamasını görebilmesi dikkatlerini çekiyor. Bunun dışında her yerde görülemeyecek cenin örnekleri de çok ilgi görüyor. Kanamalı beyin ve sirozlu ciğer, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor." dedi.

Canpolat, müzenin şehir içi ve şehir dışından ziyaretçilerini ağırladığını belirterek, "Özellikle tıp öğrencileri müzemize çok ilgi gösteriyor. Uludağ Üniversitesinden gelen ziyaretçilerimiz var. Bunun dışında sağlık meslek liselerini de buraya davet edip etkinlikler yapıyoruz. Açıldığı günden itibaren müzemizi 10 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Ziyaretçi sayımız günden güne artıyor." ifadelerini kullandı.

 Elif Özlem Çelikler- AA


Benzer Haberler & Reklamlar