Burdur Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en zengin müzelerinden

Burdur Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en zengin müzelerinden

Zengin prehistorik ve klasik çağ arkeolojisi eserlerine sahip Burdur Müzesi 2008 yılında ‘Gezilip Görülmeye Değer Müze’ ödülü almıştı. Burdur Müzesi, 60 binden fazla kültür varlığı ile Türkiye’nin en zengin müzeleri arasında yer alıyor.

Burdur’un tarih öncesi (Prehistorik) geçmişi paleolitik çağlara kadar uzanıyor. Daha sonra sırasıyla Neolitik (8000 - 5500), Kalkolitik (5500 - 3200) çağlara ait somut buluntular Hacılar ve Kuruçay arkeoloji kazıları ile ortaya çıktı.

Zengin prehistorik ve klasik çağ arkeolojisi eserlerine sahip Burdur Müzesi 1963 yılında resmen kuruldu. 2008 yılında ‘Gezilip Görülmeye Değer Müze’ ödülü alan Burdur Müzesi, 60 binden fazla kültür varlığına sahip, Türkiye’nin en zengin müzelerinden.

İki kattan oluşan müzede ağırlıklı olarak Hacılar Höyüğü, Sagalassos ve Kibyra Antik Kentleri’nden çıkarılan eserler olmak üzere, dönem olarak Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma ve Bizans dönemi eserleri sergilenmekte.

Müze bahçesinde ise Burdur ve çevresinden getirilen Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait steller, mezar taşları, heykeller ve büstler, yüksek kabartmalar, Frizler, lahit ve lahit kapakları, yazıtlı taşlar, çeşitli mimari parçalar vb. eserler yer alıyor.

Burdur Müzesi zengin eser koleksiyonuyla ziyaretçilerini bekliyor.

Burdur Arkeoloji Müzesi binası Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi’nin mimarisinden esinlenmişti

Burdur Müzesi binası, Müze’nin bahçesinde bulunan medreseden geri kalan Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi’nin mimarisinden esinlenerek yapılmıştır. 1956 yılında kurulan ve 2001 yılında yeniden düzenlenen Burdur Müzesi, Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, Boubon, Kibyra ve Sagalassos kazılarından çıkarılan, müsadere ve satın alma yoluyla kazandırılanlar ile birlikte 60.000’den fazla kültür varlığına sahip, Türkiye’nin en zengin müzelerindendir.

Burdur Müzesi 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır. Neolitik çağdan günümüze kadar eşsiz örnekleri görmek mümkündür. Müze üç kısımdan oluşmaktadır. Üst katta Neolitik ile Erken Kalkolitik Çağlara ait buluntular ile eski tunç çağı buluntuları bulunmaktadır. İkinci kısım olan giriş katı üç bölüm olarak düzenlenmiştir. Birinci bölümde Sagalassos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular yer almaktadır. Roma’nın en iyi imparatorlarından olan İmparator Hadriani ve Marcus Auralius’a ait dev heykeller burada sergilenmektedir. İkinci bölümde Kibyra Antik Kenti kazılarında çıkarılan, av sahnesinin canlandırıldığı frizler yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Kremna Antik Kenti kazısında çıkarılan dokuz adet birinci sınıf mermer heykeller bulunmaktadır.

Hatice Dursun - Burdur Gazetesi (https://www.burdurgazetesi.com)


Benzer Haberler & Reklamlar