Bina Bina İçinde: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binasının öyküsü

Ertuğ Uçar ve Feride Çiçekoğlu tarafından kaleme alınan mimari monografi kitabı Bina Bina İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle okurlarıyla buluştu.

 

29 Ekim’de ziyarete açılan Beyoğlu’ndaki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binasının 100 yılı aşan serüveni kitap oldu

Mimari bir monografi kitabı olan Bina Bina İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle okurlarıyla buluştu. Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak ziyarete açılan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binasının geçtiğimiz yüzyılın ilk yıllarında başlayan yolcuğunu aktaran eser, 2016’da Venedik Bienali Türkiye Pavyonunun eş küratörlüğünü yapan Mimar Ertuğ Uçar ve Yazar Feride Çiçekoğlu tarafından kaleme alındı.

Beyoğlu’na tarihsel bakış sunan eser, bir asrı aşan varoluşuna üç hayat sığdırmış binanın,  Bodvi Apartmanı ile başlayan ve Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi olma serüveni konu ediniyor.

Ertuğ Uçar ve Feride Çiçekoğlu’nun titizlikle çalıştığı kitap, yalnızca Beyoğlu’nun değişen yapılarına değil, Bodvi Apartmanı aracılığıyla hem tarihe hem de sanata ışık tutuyor.

Ertuğ Uçar “Bu kitap İş Bankası Resim Heykel Müzesini, yalıtılmış bir mimari nesne olarak değil Beyoğlu’nun ve İstanbul’un yakın tarihi içinde yer alan, o tarihi yapan parçalardan biri olarak hikâye ediyor”

Ertuğ Uçar Kimdir?

ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde lisans (1993) ve yüksek lisans (1999) diplomalarını aldı. 2000 yılından bu yana Teğet Mimarlık çatısı altında ortağı Mehmet Kütükçüoğlu ile birlikte mimari ve kentsel tasarım üzerine proje ve araştırmalar yapıyor. Ulusal ve uluslararası pek çok ödül alan projelerinden başlıcaları Yapı Kredi Kültür Sanat Binası, İstanbul Deniz Müzesi, 35. Sokak, Yapı Kredi Akademi, Konya Yaşam Merkezi ve İzmir Opera Binası. Profesyonel faaliyetlerinin yanı sıra eğitmen veya jüri üyesi olarak akademiye katkıda bulundu. 2016’da Venedik Bienali Türkiye Pavyonunun eş küratörlüğünü yaptı. Çeşitli sektörel yayınlarda şehir ve mimarlık üzerine yazılar kaleme alan Uçar’ın yayınlanmış roman ve öykü kitapları bulunuyor.

Feride Çiçekoğlu Kimdir?

ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki lisans (1972) ve yüksek lisans (1973) derecelerinin ardından Pennsylvania Üniversitesi’nden 1976’da doktorasını aldı. İlk kitabı Uçurtmayı Vurmasınlar aynı zamanda ilk senaryosunun (1989) temelini oluşturdu. Filmin kazandığı başarı Çiçekoğlu’nu sinemaya ve edebiyata yönlendirdi. 1990’lı yıllarda filmleri ve hikâye kitapları peş peşe geldi, TÜRSAK sinema vakfında yöneticilik ve Tarih Vakfı Yayını İstanbul dergisinde yayın yeniden başladığı akademik kariyerine devam eden Çiçekoğlu’nun sinema, şehir ve toplumsal cinsiyet konularını merkeze alan çok sayıda kitabı ve makalesi bulunuyor. Mimarlık alanındaki çalışmalarını da sürdüren Çiçekoğlu, Ertuğ Uçar ve Mehmet Kütükçüoğlu ile beraber, 2016’da Venedik Bienali Türkiye Pavyonunun eş küratörlüğünü yaptı. 


Benzer Haberler & Reklamlar