Bin 500 yıllık Balatlar Kilisesi'nin mihrabı toprak altından çıkarılacak

Bin 500 yıllık Balatlar Kilisesi'nin mihrabı toprak altından çıkarılacak

Sinop'ta Balatlar Kilisesi'ndeki arkeoloji kazılarılarında bu yılki hedef 5. yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap kısmını gün yüzüne çıkartmak.

Balatlar Yapı Topluluğu'ndaki arkeoloji kazıları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu başkanlığındaki kazı heyeti tarafından sürdürülüyor.  Sinop'ta 10 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi buluntu gün yüzüne çıkarılmıştı.

Bu yıl alan içinde 5. yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap kısmı gün yüzüne çıkarılmasının planlandığını belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapmış yapı kompleksinin tarihi açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında zengin Romalılara ait olduğu tahmin edilen döşeme mozaiklerini gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Köroğlu, söz konusu mozaiklerin alan içinde koruma altına alındığına işaret etti.

Köroğlu, bu yılki çalışmalarda alan içinde 5. yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap kısmının ortaya çıkarılmasına ağırlık verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Daha önce yaptığımız çalışmalarda yapının hamam bölümüne ulaşmıştık. Aynı alan 18. ve 20. yüzyıllar arasında mezarlık olarak kullanılmış. Biz bu mezarlıklar altında yapının orijinal zeminine ulaşmaya çalışacağız. Onun dışında yeni kamulaştırılan bir alanımız var. Yapının doğu kesiminde. Orada çalışmalarımız başladı. Beşinci yüzyılda kilise olarak kullanılan yapının mihrap bölümünü ortaya çıkaracağız. Umuyoruz ki bu iki alanda da güzel buluntular gelecektir."

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar