Baltalimanı Yalısı: Mediha Sultan ve Damat Ferit Paşa Yalısı

Baltalimanı Yalısı: Mediha Sultan ve Damat Ferit Paşa Yalısı

Baltalimanı Yalısı: Mediha Sultan ve Damat Ferit Paşa Yalısı:

Mediha Sultan ve Damat Ferit Paşa Yalısı; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Sarıyer Baltalimanı Rumelihisarı Caddesinde 1840 tarihlerinde Sadrazam Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Sadrazam Mustafa Reşit Paşa’nın oğlu Galip Bey Sultan I.Abdülmecit’in kızı Fatma Sultan ile evleneceği zaman bu yalı yaptırıldı. Daha sonra Fatma Sultan vefat edince yalı kız kardeşi Mediha Sultan’a kaldı. O da Damat Ferit Paşa ile evlenince bu yalıda uzun süre oturdular.

1925 yılında açık arttırma ile Damat Ferit Paşa’nın eşyaları haraç mezat satıldı. Önemli bir koleksiyon yok edilmiş oldu. Bu gün İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri olan kısım yalının selamlık kısmı olarak kabul edilir. Bazı tarihçiler ise Sosyal tesisler binasının ayrı bir yalı olduğu ve Mediha Sultan yalısının selamlık kısmının sahil yolu istimlaklerinde yıkıldığını anlatırlar.

Yalının mimari sitili olarak Neoklasik üslupta kagir iki katlı muhteşem bir yalıdır. Giriş katında yirmi iki oda, üç servis odası ve sekiz sofa bulunur. İkinci katta ise on bir salon yedi servis odası ve yedi sofa bulunur. Cadde ile deniz arasındaki genişlik 55 metredir. Deniz kenarındaki kuzey ve güney uzunluğu ise 43 metredir. Yalının dört giriş kapısının ikisi kapatılmıştır. Bahçede evvelce bulunan Hünkar Dairesi ve kara tarafında kalan hamam, mutfaklar, haremağa odaları ve feriye kısımları sahil yolu inşaatında yıkılmıştır. Bugün bu yalı Kemik Hastanesi olarak kullanılmaktadır. Hastaneye gelen günlük yüzlerce insanın tahribatına maruz kalmaktadır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar