Aztekler, kurban ettileri jaguarı savaşçı gibi süslenmişler

Aztekler, kurban ettileri jaguarı savaşçı gibi süslenmişler

Meksika'da geçmişte Azteklerin hüküm sürdüğü Meksiko City'de bir tapınakta yapılan arkeoloji kazılarında savaşçı gibi süslenmiş bir jaguarın kalıntıları bulundu. Jaguarın bulunduğ mezarın onda birinin kazılmış olması arkeolojik kazı ekibindeki arkeologları geleceğe dair ümitlendirdi.

Aztek uygarlığına bir dönem başkentlik yapmış Mexico City’de şimdiye kadarki en zengin keşif olabileceği iddia edilen bir kral mezarına ulaşıldı. Arkeologlar kazıda Azteklilerin bir savaşçı gibi süsleyip kurban ettikleri bir jaguarın bilgisine de ulaştıklarını söylediler.

Beş yüz önce olduğu tahmin edilen kurban edilme törenlerinin ve bırakılan değerli eşyaların Aztekli rahipler tarafından tapınağın önündeki ritüelin gerçekleştirildiği bölümde kabul edildiği belirtiliyor.

Aztek savaş tanrısı gibi giydirilmiş delikanlı da kurban edilmiş

Aztek uygarlığının en güçlü zamanlarına ışık tutacağına inanılan kazılarda, kurban etme törenlerinde Aztek savaş tanrısı gibi giydirilmiş genç bir erkek çocuğunun da kurban edildiği belirtiliyor.

Mexico City’deki kazılarda daha önce böyle bir buluş ve ayrıntılarla karşılaşılmadığı belirtildi. Arkeologlar uzun süredir kazıların devam etmesine rağmen Aztek kral mezarlığında böyle bir buluşa rastlamadıklarını ifade ettiler.

Kazı ekibinin yöneticisi arkeolog Leonardo Lopez Lujan, “Şu anda çok büyük beklentilerimiz var. Daha derinlere indikçe daha zengin bilgiye sahip nesnelere ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Kurban olarak sunulan bir jaguarın dikdörtgen içindeki bir taş sandıkta bulunması özellikle arkeologlar arasında heyecan yarattı. Taş sandığın sadece onda birinin kazılmasına rağmen bu bölümünde bile geniş ölçüde insan yapımı eşyalar bulundu, mızrak atıcı ve tahtaya oyulmuş kedi figürünün yer aldığı, savaş ve güneş tanrısı Huitzilopochtli’nin amblemi gibi çok çeşitli eserler bulundu.

Gazete Duvar


Benzer Haberler & Reklamlar