Aziz Polikarp: Saint Polycarpe

Saint Polycarpe kimdir? Aziz Polikarp kimdir?

Saint Polycarpe (Aziz Polikarp); Hrıstiyan Azizi ve İzmir piskoposu. (d. 69, İzmir (Smyrna) - ö. 23 Şubat 155, İzmir) İzmir'in koruyucu azizi oldupuna inanılır. Yaşadığı dönemde Hıristiyanlar arasında Asya’nın Manevi Önderi ve “Hıristiyanların Babası” olarak tanımlanmıştır. Havari Yuhanna'nın öğrencisi olan Aziz Polikarp, ünlü kilise babası İreneyus'un da öğretmeni olarak anılmaktadır.

Annesinin adı Theodora babasının adı Pangratie olan Polikarp'ın ismi keline anlamı olarak çok çekirdekli anlamına gelir.

M.S. 69 yılında İzmir'de doğan Polikarp, zekası ve yetenekleri sayesinde çok genç yaşta İzmir Kilisesi’nde üst düzey din adamları arasına girmeyi başarmıştır. Aziz İgnas (Saint Ignace) Antakya’dan Roma’ya giderken onunla tanışır ve kendisine övgüler dizer.  Sen Polikarp, Sen İgnas’ın ziyareti dolayısıyla Filipeliler’i dien davet eden bir mektup yazar. Burada da olağanüstü rahiplik çabası bir kez daha ortaya çıkar. Rakipleri bile sonradan onu

Aziz Polikarp, Dosetizm ve Gnostisizm mezheplerine karşı verilen mücadelede aktif rol oynar. Roma İmparatoru Antoninus Pius'un Hıristşyanlara karşı acımasız muhalefetinden dolayı büyük sıkıntılar yaşar. Roma imparatorunun paganlık çağrılarına direnir ve bu yüzden asilikle suçlanarak 23 Şubat 155 tarihinde İzmir Akropolündeki, Roma Stadyumu’de yakılarak öldürülür.

Öldüğünde 86 yaşındaydı.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar