Azerbaycan'da antik çağ mezarlığı bulundu

Azerbaycan'ın Şamahı (Shamakhy) kentindeki Demirci köyünde, 3 hektar büyüklüğünde, Geç Antik Çağa tarihlenen mezarlık bulundu. Bir mezarda bulunan kumaş parçasının ise Azerbaycan’daki en eski kumaş buluntusu olduğu belirtildi.

Tarihi mezarlık alanı ilk olarak bölgede sürdürülen yol yapım çalışmaları sırasında fark edildi.

APA ajansının haberine göre; Mayıs ayı başında Demirci'de başlayan başlayan kapsamlı arkeoloji kazıları, yerel ve ulusal ölçekli araştırma grupları tarafından organize edildi ve sürdürülüyor. Araştırmacıların bölgede yaptıkları ilk incelemelerde, mezarlık alanının yüzeyin çok altında olmadığı belirlendi

Yerin altında 50 ila 80 cm arasında değişen yaklaşık 30 adet taş sanduka mezar keşfedildi.

Araştırmacılar sandıklar içerisine gömülü bireylerin, yaklaşık olarak 2 metre uzunluğunda 1,5 metre genişliğinde 40 cm kalınlığında ve yaklaşık 300 kilo ağırlığında taş kapaklar altında gömülü olduğunu belirtiyor.

Arkeologlar mezarlarda yalnızca iskeletlere değil, pek çok özel buluntuya da rastladı. Çalışmalarda mezarlardan gümüş kaseler, cam ve metal eşyalar ve bir takım organik materyal bulundu. Bu mezarları önemli kılan bir başka önemli unsur ise mezarlardan birinden çıkan kumaş kalıntısı. Bu kumaş kalıntısı şu ana kadar Azerbaycan’da bulunan en eski kumaş kalıntısı olarak kayıtlara geçti.

Nekropol alanının MS 3. ile 4. yüzyıllar arasına tarihlendiği düşünülüyor. Nekropol alanı için araştırmacıların dikkat çektiği bir başka nokta ise, benzer nekropol alanlarının Türk mezarlıkları olarak geniş bir coğrafyada karşımıza çıkıyor olması.


Benzer Haberler & Reklamlar