Ayaş Antik Tiyatro Festivali, sanata, tarihe ve tatile çağırıyor

Ayaş Antik Tiyatro Festivali, sanata, tarihe ve tatile çağırıyor

Ayaş Antik Tiyatrosu 2 bin yıl sonra tiyatro oyuncuları ve seyircilerle yeniden buluşuyor.

Mersin Erdemli ilçesindeki Roma döneminden kalma yapı ve kalıntıların yer aldığı Elause Sebaste Antik Kenti'nde tiyatro festivali düzenlenecek.

Festival komitesinden yapılan açıklamaya göre, Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Mahallesi'ndeki antik kentte gerçekleştirilecek festivalde 500 konuk ağırlanacak.

Mersin'in Erdemli İlçesindeki Ayaş Antik Tiyatrosu, 2000 Yıl sonra yeniden tiyatro oyunları ile şenlenecek.

3-8 Ağustos tarihleri aralığında gerçekleşecek Ayaş Antik Tiyatro Festivali çerçevesinde; Ayaş Antik Kenti’nde, Roma Dönemi’nden kalma 2000 yıllık antik tiyatro, sanata gönül vermiş 500 konuğu ağırlayacak.

“Erdemli’de Güzel Şeyler Oluyor” sloganıyla duyurusu yapılan festivale gelen misafirler, tarihi Ayaş Antik Kenti’nde çadırlarda konaklayacak. Festival komitesi tarafından sağlanacak konaklama Akdeniz’in en güzel koylarından birinde, okaliptus ağaçlarının gölgesinde gerçekleşecek. Festival, konukların hem deniz tatiline hem de sanata doyacağı birçok etkinlik vaat ediyor.

Katılımın ücretsiz olacağı festivalde tiyatro gösterilerinin yanı sıra sanat atölyeleri, söyleşiler, iletişim atölyeleri, müzik dinletileri, çeşitli sahne gösterileri ve sürprizler sanatseverlerle buluşacak.

Mükerrem Tollu: Konuklar Sanata, Tarihe ve Tatile Doyacak

Hem Erdemli’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmayı hem de Erdemli halkını sanatla buluşturmayı hedefleyen Ayaş Antik Tiyatro Festivali hakkında bilgilendrime yapan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Erdemli’nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına ve uzun yıllar sanat şehri olma misyonunu koruduğuna değinerek, bu misyonu korumak ve yeniden canlandırmak amacıyla tüm sanatseverlerin binlerce yıl sonra bu tarihi mekanda toplanacaklarını bildirdi. Ayaş Antik Tiyatro Festivali’nin bugüne kadar yapılmış tiyatro festivallerinin içinde tarihi ve kültürel önemi bakımından farklı bir yerde konumlanacağını ifade eden Başkan Tollu, “Binlerce yıl sonra bu sahnede yeniden oyunlar oynanacak. Zaman geçiyor, kültürler değişiyor ama tiyatronun birleştirici gücü her dönemde geçerliliğini koruyor. Ayaş’ta düzenlediğimiz bu festival; tarihin, tozlu sayfalardan çıkarılıp sahne ışıklarının altına getirilme hikayesidir. Bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Konukların sanata, tarihe ve tatile doyacağı farklı bir festival bizleri bekliyor.” dedi.

Katılımcılar, www.ayasantiktiyatro.com adresine yapılan başvurulardan seçilerek, festival komitesi tarafından davet edilecek.

Ayaş Antik Tiyatrosu

Mersin’in Erdemli ilçesinde, Ayaş Mevkii’nde bulunan antik tiyatro 1995-1999 yılları arasında gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkmıştır. Antik Roma Liman kenti olan Elaiussa Sebaste’nin yıldızının parlak olduğu dönemlerde İ.S. 2. yüzyılda yapımına başlanan tiyatronun, İ.S 3. yüzyıla kadar kullanıma açık olduğu biliniyor. Sonrasında şehrin ticari faaliyetleriyle birlikte sanatsal ve kültürel faaliyetlerinin de Korykos’a kaydığı, bu nedenle kullanılmadığı düşünülmektedir. Tiyatro Lamos Nehri’nden Elaiussa Sebaste sarnıçlarına su taşıyan, antik kanalların üzerine kurulmuştur. Bu nedenle tiyatronun içinden bir su kanalı geçmektedir. Oturma düzeni göz önünde bulundurularak bu su kanalı yeniden dizayn edilmiştir. Elaiussa Sebaste Antik Tiyatrosu yapılan hesaplamalara göre döneminde 2300 tiyatro severi misafir edebilecek kapasitededir. 23 basamaktan oluşan oturma basamaklarının orta bölümü kaya bloklarla, yan bölümler ise malta harcı ile inşa edilmiştir. Oturma basamakları diazoma ile ikiye ayrılmıştır. Oturma sıralarına diazomadan ve var olan merdivenden çıkarak ulaşılabilir.

FESTİVAL YÖNETMELİĞİ


 

Erdemli Belediyesi Ayaş Antik Tiyatro Festivali 2018 Festival Yönetmeliği

Ön müracaatlar “www.ayasantiktiyatro.com” web sitesi üzerinden başvurular bölümü üzerinden yapılacaktır. Başvuru yapan kişi, ekip sorumlusu yada kurumlar yönetmeliği okuduğunu kabul eder.

Ön eleme sonrası kesin kayıt listesinde yer alan kişiler veya ekip sorumlularının ıslak imzalı başvuru formunu “ayasantiktiyatro@gmail.com” hesabı üzerinden kesin kayıt listesi yayınlandıktan 7 gün içerisinde göndermeleri gerekmektedir.

Başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalı, formda istenen belge ve dokümanların doğruluğunu başvuru yapan kişiler ya da kurumlar kabul etmiş olur. İmzasız olan, eksik bilgi ve belgelerin bulunduğu başvurular kabul edilmeyecektir.

Gösterime seçilen oyunların Telif Hakları Yasasına göre ses, müzik, yazar vs. telif hakları, tiyatro gurubunun yetkilisine veya o gruba aittir. Bu konuda oluşabilecek uyuşmazlıklardan Ayaş Antik Tiyatro Festival Komitesi yasal bir yükümlülük kabul etmeyecektir.

Başvuru yapılan oyunlar Ayaş Antik Tiyatro Festival tarafından kesinlikle ticari olarak kullanılmayacaktır. Lakin festival tanıtım kitaplarında, festival tanıtım filmlerinde ücret ödemeksizin kullanılacaktır. Festival ile ilgili oluşturulan materyaller de izin alınmaksızın kullanılacaktır. Başvuru sahibi bunu kabul eder.

Ön başvurular için son kayıt tarihi 6 Temmuz 2018 Cuma Saat:19.00’dır. Bu tarih ve saatten sonra başvuru kabul edilmeyecektir.

Kurumlar adına başvuru yapacak olan ekiplere başvuru için resmi yazı ile yardımcı olunabilecektir. Bunun dışında her türlü sorumluluk ve izin talebi ekip sorumlusu tarafından yapılacaktır.

Ekipler oyunları ile ilgili her türlü yardımcı malzemeleri yanlarında bulunduracaktır. Ayaş Antik Tiyatro Festival Komitesi, bu malzemeleri sağlamakla ile ilgili sorumluluk kabul etmez.

Başvurular Ayaş Antik Tiyatro Festival komitesi tarafından festival konseptine uygunluk ve festival şartlarına uyum açısından değerlendirecektir. Kabul edilen kişisel başvurular sosyal medya hesaplarından ve kişilerin mobil iletişim numaraları üzerinden yapılacaktır. Kişi ve grupların olduğu mail grupları oluşturulacak ve festival süreci bilgilendirmesi bu noktalardan yapılacaktır.

Festival takvimi; 3, 4, 5, 6, 7, 8 Ağustos 2018 olarak belirlenmiştir. Festival bu tarihler arasında yapılacaktır. 1 Haziran 2018’den itibaren duyuru yapılacaktır. 6 Temmuz 2018 son başvuru tarihidir.
Kişi ve ekipleri her türlü ulaşımları kendileri tarafından sağlanacaktır.

Festivale katılımcı kişi veya ekipler Mersin- Erdemli Ayaş Antik Kenti Merdivenlikuyu Koyu’nda çadır kampında çadırda konaklayacaktır.

Oyunlar Ayaş Antik Tiyatro’da sergilenecektir. Ekipler bunu bilerek ve kabul ederek başvuru yapacaktır.
Ayaş Antik Tiyatro Festival komitesi özel durumlar karşısında festivalin tarihlerinde değişiklik yapabilir.
Konaklama yapacak kişi ve kurumlar ek olarak hazırlanan Ayaş Antik Tiyatro Festival kamp yönetmeliğini okuduğunu ve onayladığını kabul etmiş sayılır.

Ayaş Antik Tiyatro Festivali’ne katılan katılımcılar başvuru formunu imzalayarak Tiyatro Festivali Yönetmeliği’nin tüm maddelerini kabul etmiş sayılır.

Festivalin iptali ile ilgili tüm haklar Ayaş Antik Tiyatro Festival Komitesi’nde saklıdır.

Erdemli Belediyesi Ayaş Antik Tiyatro Festivali Kamp Kuralları ve Önemli Bilgiler

Başvurular “www.ayasantiktiyatro.com” web sitesi üzerinden yapılacaktır. Tiyatro alanında çalışma yapan kişi, topluluk, dernekler kişisel ve kurumsal başvuru yapabilecekler. Başvuru yapmak için herhangisi bir oyun sergilemek zorunlu değildir. Üç ayrı başvuru tipi mevcuttur. Oyun sergilemek veya atölye düzenlemek isteyenler ‘’Katılımcı’’ Oyun izlemek, atölyelere, söyleşilere katılmak ve hazır çadır ve yiyecek desteğinden faydalanmak isteyen “Konuk” Sadece kamp alanından faydalanmak isteyen ve kendi çadırını kuracak olanlar “Seyirci” statülerinden başvuru yapabilecektir.

Başvuru tipleri: A)Katılımcı B)Konuk C) Seyirci

A) Katılımcı: Festival bünyesinde oyun sergilemek, atölye düzenlemek, söyleşi düzenlemek ya da atölye kapsamında gönüllü destekçi olmak isteyen kişi ya da ekipler.

B) Konuk: Oyunlara , atölyelere veya söyleşilere katılmak isteyen. Herhangi bir çalışmada görev istemeyen tiyatro alanında referansı olan kişi ya da kurumlar. Konuk kamp alanında hazır çadır ve yiyecek hizmetinden faydalanmak isteyenler. (Festival komitesinin ön elemesi ile belirlenecek kişiler faydalanacaktır.)

C) Seyirci: Oyunlara, atölyelere, söyleşilere seyirci olarak katılmak isteyen kişi ya da ekipler başvurabilecek. Seyirci kamp alanında kendi çadırını kuracak olan ve kendi imkanları ile katılacak olanlar için bu seçenek işleyecektir.

Festival Alanları: Ayaş Antik Tiyatro Sahnesi, Konuk Kamp Alanı ve Seyirci Kamp Alanı.

Kamp Kuralları:

Kamp alanına havai fişek, yanıcı, parlayıcı her türlü nesne (parfüm, böcek ilacı vb.), silah veya keskin nesneler getirmek yasaktır.

Festival alanında ateş yakmak kesinlikle yasaktır.

Festival organizatörü ve görevlileri, çalınan ya da kaybolan eşyalardan sorumlu değildir. Kaybolmasını göze alamayacağınız değerli eşyalarınızı festival alanına getirmemeniz tavsiye olunur.

Kamp alanına kaçak giren veya girilmesine yardım eden herkese dava açılabilecektir.

Kamp alanı dışında yaşanacak durumlarla ilgili olarak festival komitesi ve festival güvenliğinin sorumluluğu ve yetkisi yoktur.

Festival ekibi tasarından festival boyunca video ve fotoğraf kaydı alınacak bu görsel haberlerde ve sosyalmedyada yayınlanacaktır. Katılımcılar bunu kabul eder.

Araba, motosiklet, römork, karavan vb. araçların kamp alanına alınmasına izin verilmemektedir. Festival otopark alanına park etmeleri

Ateş yakmak, mangal yapmak yasaktır, ayrıca evcil hayvan, her türlü gaz ekipmanı, parfüm, deodorant gibi ateşlemeye elverişli kozmetik ürünleri, cam, mum, taslak ekipman, teneke kutular, jeneratör, hi-fi ekipmanları, keskin nesneler ve silah gibi maddelerin kamp alanına da festival alanına da sokulması yasaktır.

Kamp alanı ve çevresinde satış yapmak, broşür dağıtımı vb. promosyon aktiviteleri yapmak yasaktır.

Kamp alanında festival komitesinin onayı dışında herhangi bir ticari faaliyet yasaktır.

Kaybolan ve bulunan eşyalar festival prodüksiyon ofisine bırakılır ve her günün sonunda bulunan eşyalar en yakın polis karakoluna tutanakla teslim edilir. Yanınızda kaybolmasını göze alamayacağınız değerli eşyalarınızı getirmemenizi bir kere daha öneririz.

Festival dışındaki seyyar satıcılardan zehirlenme olasılığını düşünerek yiyecek alınmamasını tavsiye ederiz. Konukların yiyecek ihtiyaçları festival komisyonu tarafından belirtilen saatlerde karşılanacaktır.

Festival alanında kurulacak portatif WC’ler ücretsiz olarak kullanılacak ve bakımı ve temizliği ilgili firma tarafından yapılacaktır. Katılımcılarımızın WC’leri kabinlerin içerisindeki uyarıları dikkate alarak kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumlarda yaşanacak aksilikler belli süreyle tüm WC’lerin kullanımını engelleyebilir.

Kamp alanında çadır kurulumları esnasında görevli personel çadır ölçüleri ve kişi sayısını göz önüne alarak gereksiz alan kullanımlarına izin vermeyecektir.

Kamp programı boyunca saat:19.00 ve 08.00’a arası denize girmek tehlikeli ve yasaktır.

Kamp alanında bölücü ayrıştırıcı faaliyette bulunmak yasaktır. Kamp alanında genel ahlaki kurallara aykırı davranmak, kamp alanında katılımcıların huzurunu bozmak yasaktır.

Yukarda belirtilen 16 maddeden oluşan kurallardan herhangi birine uymayan kişi veya topluluklar festival komisyonu aksi yönde karar alıncaya kadar sürersiz olarak ilerleyen yıllardaki festivallerden de men edilir.


Benzer Haberler & Reklamlar