Atikali'deki tarihi Mustafa Ağa Çeşmesi restore edildi ve suyu akar hale geldi

İstanbul'un Fatih ilçesinin Atikali Mahallesi’nde Sarayağası Caddesi ile Nişanca Caddesi’nin kesiştiği köşede, Kaba Halil Medresesi’nin güneydoğusunda yer alan Mehmet Ağa Çeşmesi’nin restorasyonu tamamlanarak, suya kavuşturuldu.

Fatih Belediyesi'nin kültürel mirasın korunması amacıyla yürüttüğü restorasyon çalışmaları çerçevesinde; çeşmenin özellikle köşe taşlarında oluşan malzeme kayıpları özgün nitelikte malzeme ile tamamlanmıştır. Cephe temizlikleri yapılarak, kılcal çatlak onarımları tamamlanmıştır. Ayrıca kitabenin konservasyonu tamamlanarak altın varak çalışması yapılmıştır. Çeşme kurnasında yapılan araştırma kazısında kurna taşı ve özgün seki taşları korunarak yapı suyuna kavuşturulmuştur.

 Mustafa Ağa Çeşmesi 

Dört cepheli bir meydan çeşmesi olan çelme; Edirne Sarayı Ağası Mustafa Ağa tarafından 1681-82 yıllarında yaptırılmıştır. Kasik üslupta kesme taş malzemeden inşa edilmiş tek yüzlü olam çeşmenin; dönem özellikleri taşıyan karakteristik ön cephesinde orta bölüm hafifçe dışa taşkın olup bu bölümün dış köşelerinde kum saati şekilli altlık ve başlığı olan sütunçeler yükselmektedir. Cephesi ince silmelerle dikdörtgen çerçeve içine alınmış olan yapıda nişin üzerini örten sivri kemerin kilit taşı bezemelidir. Sivri kemerinin üzerinde konumlandırılmış olan inşa kitabesi dikdörtgen formda uçları kemerli kartuşlarla iki sütun iki satır şeklinde düzenlenmiştir ve talik hatla yazılmıştır. Kitabenin iki yanında birer büyük gülbezek motifi işlenmiştir. İki servi ağacı ve arasında bir gülbezek motifi görülen ayna taşının iki yanında ise sivri kemerli birer bardaklık vardır. Teknesi yol seviyesinin altında kalmış olan yapının yanlarda birer dinlenme sekisi mevcuttur.

*Kitabesi:*
“Sâhibü’l-hayrât Ağa-yı sarây-ı Edirne
Mustafa Ağa’ya rahmet ide Rabb-i kâinât
Nûş iden der bu eser-i eşk-nümâ târihini
Çeşme-i pâk-i musaffâ bî-bedel mâ’-i hayât
(Hicri) 1092”


Benzer Haberler & Reklamlar