Atatürk Kültür Merkezi'nin yeni heykeli binanın yanındaki yerini aldı

Atatürk Kültür Merkezi'nin yeni heykeli binanın yanındaki yerini aldı

Heykeltraş İç mimar Semih Eskicioğlu, çağdaş restorasyon anlayışında tarihi yapıların restorasyonunda eksik kısımları tamamlamak için de kullanılan çelik hasırlar ile AKM’nin köklü yapısına da atıfta bulunduğunu söylüyor.

Geçen yıl düzenlenen ulusal yarışmada birinci olan Atatürk Kültür Merkezi silüetini tamamlayacak heykeli AKM yerleşkesi ile Mete Caddesi’nin kesişim noktasında yerini aldı. 

Hüsamettin Koçan’ın jüri başkanlığını yaptığı, Celaleddin Çelik, Günseli Kato, Murat Tabanlıoğlu, Osman Dinç, Seçkin Pirim ve Şakir Gökçebağ’dan oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucunda birinciliğe layık görülen eserin birinci seçilmesinde, çevre ile uyumu, yenilikçi yaklaşımı ve cesur bir iş olmasının yanı sıra AKM binasıyla kurduğu diyaloğun hem karşıt hem de pozitif ve üretken olması gibi kriterler etkili olduğu belirtildi.

Çelik hasırlar, geçirgenliğe ve köklülüğe atıf yapıyor

İç mimar ve disiplinlerarası tasarımcı Semih Eskicioğlu, eserini tek başına bir heykel olarak değil bütünsel bir parçanın eklenişi olarak ele aldığını ce AKM’nin “küre” formundaki Türk Telekom Opera Salonundan ilhamla, operanın ses dalgalarının bir yansıması olarak dalgalı bir form oluşturduğunu söylüyor.

Atatürk Kültür Merkezi cephesinin geçirgenliğine atıfta bulunan Eskicioğlu, heykelde de geçirgen bir form olan çelik hasırlar kullandı. Bu sayede de heykelin konumlandırıldığı mekânda bulunan ağaçları, tıpkı cephenin geçirgenliği gibi ele aldığını belirtiyor.

Semih Eskicioğlu, çağdaş restorasyon anlayışında tarihi yapıların restorasyonunda eksik kısımları tamamlamak için de kullanılan çelik hasırlar ile AKM’nin köklü yapısına da atıfta bulunduğnu söylüyor. 


Benzer Haberler & Reklamlar