Arkeologlar suları çekilen Tuna Nehrinde hazine buldu

Macaristan’ın Erd şehrinde, Tuna Nehri sularının çekilmesi üzerine, debi yükselmeden arkeolojik araştırma yağan arkeologlar, nehrin derinliklerinde 18. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen altın ve gümüş para buldu.

Budapeşte civarında Ferenczy Müzesi’nde arkeolog olan Katalin Kovacs, 2 bin civarında bozuk paranın yanı sıra gülle, kılıç gibi kalıntıların da bulunduğunu söyledi.

Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi Tuna Nehrinde de, kuraklık nedeniyle su seviyesi azalıyor. Budapeşte’de yapılan ölçüme göre Tuna Nehri’nin su seviyesi ‘tarihi rekora’ ulaşarak 38 santimetreye (cm) düştü.

Arkeolog Balazs Nagy, 1630 ila 1743 yıllarına ait olduğu tahmin edilen altın ve gümüş paraların Hollanda, Fransa, Zürih veya Vatikan’da basıldığını söyledi.

Özel dalgıçlar ve dronlar yardımıyla enkaz kalıntılarını çıkaran arkeologlar, cumartesi gününden itibaren su seviyesinin yükseleceğini hesapladıkları için araştırmalarını aralıksız yaptıklarını belirtti.

Tuna Nehri sularının çekilmesiyle ayrıca, İkinci Dünya Savaşı esnasında bir bomba ile çöken eski François-Joseph Köprüsü de görünür hale geldi.


Benzer Haberler & Reklamlar