Arkeologlar Mayalara ait kutsal mağara ve adak kalıntıları buldu

Arkeologlar Mayalara ait kutsal mağara ve adak kalıntıları buldu

Meksikalı arkeologlar, Chichen Itza antik şehrinde Kolomb öncesi uygarlıklardan Mayalara ait bir adak mağarası ve mağara içinde yaklaşık 200 seramik kap buldu. Jaguar Tanrı anlamına gelen Balamku adı verilen mağara hayli uzun tünel tespit edildi. Tünelin ünlü Kukulkan Piramidi ile bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor.

Arkeologların Chichen Itza antik kentinde keşfettiği ve Balamku adını verdiği mağara yaklaşık 60 metre (197 fit) genişliğe ve 15 metre (49 fit) derinliğe sahip. Suyla dolu mağarada Kutsal Cenote denilen (dairesel çukur ve   muhtelemen bir düden) içerdiği belirtiliyor.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) ekibinin mağaradaki su dolu tünelde gerçekleştirdiği ön keşifte, uzunluğun en sz 3450 metre olduğu tespit edildi. Ancak bu uzunluğun tünelin tam uzunluğunun sadece üçte birine denk geldiği tahmin ediliyor.

Arkeolog Guillermo de Anda, mağaranın keşfinin, Maya yerlilerinin uzmanlara bilgi vermesinin ardından 2018'de başladığını ifade etti.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsünce (INAH) yapılan açıklamada, mağarada aynı zamanda M.S.1000 yılına tarihlenen seramik kaplar bulunduğunu açıkladı. Kaplarda bulunan kemik parçaları ve yanmış tütsü malzemeleri alanın adak ayinleri için kullanıldığını gösteriyor.

Açıklamada, kaplarda bulunan kemik parçaları ve yanmış adak malzemelerinin analiz edildiği kaydedildi.

Arkeolog Guillermo de Anda, Mayaların adaklarını sunmak için son derece dar olan mağarada karınlarının üstünde sürünmeleri gerektiğine dikkat çekerek, adakların genellikle Tlaloc adlı yağmur tanrısına sunulduğu tahmin ettiklerini söyledi.

Mağararaya verilen Balamku adı, Mayaların, yeraltına istedikleri zaman girip çıkabildiklerine inandıkları ilahi doğa üstü yaratık olan "Jaguar Tanrı"dan kaynaklanıyor.

Balamku adı verilen mağaranın, Maya uygarlığı tarafından inşa edilen Kukulkan Piramidi'nin 3 kilometre doğusunda yer aldığını belirten De Anda, uzmanların mağara ile piramit arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırdığını söyledi.


Benzer Haberler & Reklamlar