Amos Antik Kenti neresidir?

Amos Antik kenti nerededir?

Amos Antik Kenti

Muğla'nın Marmaris ilçesinde tarihi 2 bin 200 yıl öncesine dayanan Antik Şehir. 

Rodos birliğinin önemli kentlerinden Amos, Helen dilinde "Ana Tanrıça Tapınağı" anlamına geliyor.

Helenistik dönemde Samnaios adıyla bilinen Apollon, bu kentin baş tanrısı sayılıyor. Tepe üzerinde kurulan kentin etrafı 1,8 metre kalınlığında ve 3,5 metre yüksekliğinde kulelerle desteklenmiş surlarla çevrilmiş. Helenistik devirden Doğu Roma dönemine kadar sürekli yerleşim gören kentin, ayakta kalan en önemli yapısı tiyatrosu.

Amos, çevresindeki koyları görebilen hakim bir noktada kurulmuş. Güneşin doğuşu ve batışını görebilme imkanı sunan antik kentte, teraslar da yer alıyor.

Rodos'un karşı yakasının önemli yerleşmelerinden sayılan ve günümüze kadar kazı çalışması yapılamayan Amos Antik Kenti'ndeki tiyatroya iki ayrı kent suru aşılarak ulaşılabiliyor.

Prof. Dr. George Ewart Bean tarafından 1948 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, milattan önce 2. yüzyıla ait kira sözleşmeleri, antik kentin 2 bin 200 yıllık geçmişi olduğunu gösteriyor.

Amos, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14 Ekim 1978 tarihli kararıyla birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar