Almanya'da 2300 yıllık Kelt mezarından makas, ustura ve bükülmüş kılıç çıktı

Almanya'da 2300 yıllık Kelt mezarından makas, ustura ve bükülmüş kılıç çıktı

Almanya'da II. Dünya savaşından kalma bomba ve mayınlar araştırılırken bir Ket mezarı bulundu. Arkeologlar devreye girerek mezarda arkeolojik kurtarma kazısı gerçekleştirdi. Mezardan ilginç eşyalar çıktı.

Bavyera Devlet Anıtları Koruma Dairesi'nin açıklamasına göre; Almanya'nın Münih kentinde Açıklamaya göre, II. Dünya Savaşı'ndan kalma bomba ve mayın benzeri patlayıcıları tespit etmeye çalışan bir ekip, ilginç bir arkeoloji keşfine imza attı.

Ekip çinde kremasyon gömü bulunan tarihi bir mezar keşfetti. Arkeologların yaptığı inceleme sonucu mezarın 2.300 yıllık bir Kelt mezarı olduğu tespit edildi. O yılllarda Avrupa kıtasında yaşayan Keltlerin ölülerini yaktığı ve kuıllandıkları eşyaları mezara küllerle birlikte gömdükleri biliniyordu. Bu yüzden mezardan bazı kişisel eşyaların çıkması süpriz olmadı. Ancak mezarda bulunan eşyalar arkeologlar için oldukça sıradışıydı.

2.300 yıllık Kelt kremasyon mezarının içinde, kıvrılarak üçe katlanmış bir kılıç ve son derece iyi korunarak neredeyse bugün bile rahatlıkla kullanılabilecek bir makas, birr, bir kalkan parçası, bir ustura, bir kemer tokası) bir kemer zinciri ve bir mızrak uçları vardı. Mezardaki buluntuların çeşitliliği arkeolaglara mezara iki kişinin gömüldüğünü tahmin ettiriyor.

Mezarda kıvrılmış kılıç kadar dikkate değer bir buluntu olan makasın deri tabaklamada veya koayun kırkmada kullanıldığı tahmin ediliyor.

Bavyera Anıtları Koruma Dairesi arkeoloğu Martina Pauli, "Makas son derece iyi durumda İnsan onu bu derece sağlam görünce , onunla bir şeyler kesmek için can atıyor. Yaklaşık 5 inç uzunluğundaki (12 santimetre) makaslar muhtemelen deri işleme ve koyun kırkma işlerinde kullanılıyordu" dedi.

Pauli mezarda kıvrılarak katlanmış durumda bulunan 30 inç (76 cm) uzunluğundaki kılıç da dahil, tüm silahların büyük olasılıkla savaşta kullanıldığını düşünüyor: "Kelt mezarınlarda bu şekilde katlanmış kılıçlar bulunduğunu biliyoruz. Kılıçöları normalde katlamak imkansızdır. Çelik kırılır ama bükülmez. O yüzden cenaze töreni esnasında kılıç ısıtılarak yumuşatılıyor ve bu şekilde katlanıyordu"

Kılıcın neden katlandığı konusunda henüz kesinlenmiş bilgi yok. Kılıçların tılsım amaçlı, mezarı insanlardan ya da varlığına inanılan şeytani yaratıklardan korumak için kullanıldığı ihtimali üzerinde de duruluyor.

Arkeolog Pauli, "Cenaze nesnelerinin zenginliği, mezarda sosyal açıdan üstün insanların gömülü olduğunu gösteriyor. Silahlarıdan anlaşıldığı kadarı ile bu bir savaşçının mezarı olabilir. Mezardan çıkan kadın eşyaları iki kişinin külleri olabileceği olasılığını düşündürüyor. Kadının mezarından çıkan kemer zinciri bir entariyi süslüyor, tekil fibula, bir mantoyu omuzda birbirine bağlamak için kullanılıyor olmalı" dedii

Eşyalar kurtarıldı ve saklanmak üzere anıtın korunması için devlet dairesine getirildi.

Jennifer Nalewicki - livescience 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar