Akçakoca'daki Ceneviz Kalesi'nde restorasyon başladı

Akçakoca'daki Ceneviz Kalesi'nde restorasyon başladı

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi'ne yer alan tarihi Ceneviz Kalesi'nde restorasyon çalışmalarına başlanıldı.

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, muhabirine yaptığı açıklama da tarihi Ceneviz kalesinin restorasyon çalışmalarına başlanıldığını ve en yakın zamanda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Öncelikle temizlik çalışmalarına başlanıldığını ifade eden Yemenici, "İlgili firma yetkileri ile kaleyi gezdik. Öncelikle çevre temizliği ile başladık. Ağaçları özel enjeksiyon kurutma yöntemleriyle alınma işi var. Bunları gerçekleştiriyoruz. Ciddi anlamda yatan ve zarar gören surlar var onları inceledik.

Öncelikle mevcut yapılması gereken alanlardan restorasyon başlayacak. Daha sonra birkaç revizyon gerekiyor onlarla ilgili kurula gideceğiz. İnşallah tarihi Ceneviz Kalesi'ni aslına uygun bir şekilde yapacağız ve onaracağız." dedi.Temizlik ve bir takım kazılar yapıldıktan sonra kalenin bazı bölümlerin gün yüzüne çıktığını belirten Yemenici, şunları kaydetti.

Gelecek yıla tamamlanacak"İnşallah önümüzdeki yıla hedefimiz ciddi boyutta bu alanı ortaya çıkartmak. Kalenin dört tarafı örülmüş sağlam bir şekilde yapmak. Seneye yaza girerken burayı tamamlamayı düşünüyoruz. Kamuoyuna özellikle şunu söylemek istiyorum. Yetkililerin söylemine göre 40-50 yıl önce tadilat yapılması gerekirmiş. Hiç bakım yapılmamış ama bu çalışma artık başladı. Orijinal bir şekilde kalemizi ayağa kaldıracağız."

Yemenici son olarak, Akçakoca halkından da sabır istediklerini, kaleyi inşallah aslına uygun bir şekilde yapacaklarını ve onaracaklarını da sözlerine ekledi.


Benzer Haberler & Reklamlar