Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı: Ezop masalları geleneği yaşatılmalı

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı: Ezop masalları geleneği yaşatılmalı

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Amorium Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarının yapıldığı alanı ziyaret ederek, ziyaretçi karşılama merkezi projesinin geldiği aşamayı kontrol etti ve masalları ile ünlü Ezop'un da Amorium'da doğduğu için bölgede çocuk edebiyatı, fabl ve masalların yeniden canlandırılmasının düşünülebileceğine dikkat çekti.

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinin Hisar Köyü'nde  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) iş birliğiyle 2013'te başlayan kazı, Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp başkanlığında yürütülen Amorium Antik Kenti'ni ziyaret eden  Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, "Bölgede 'Yukarı Şehir' ile 'Aşağı Şehir' diye adlandırılan iki noktada kazı çalışmaları yapılıyor. Amorium, Hititler, Frigler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kadar geçmiş ve köklü tarihin üzerinde bulunmak bizim açımızdan da heyecan verici. Aslında Frigya'nın bölgemiz için ne kadar önemli ve canlı olduğunu gösteriyor. Bu kazılardaki yeni buluntularla da ortaya çıkarılmaya çalışılıyor." dedi.

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı: Ezop'un fabl ve masalların yeniden canlandırılmalı

Masalları ile tanınan Ezop da Amorium'da doğduğu için bölgede çocuk edebiyatı, fabl ve masalların yeniden canlandırılmasının düşünülebileceğini aktaran Yiğitbaşı, "Amorium Antik Kenti'nin son yıllarda ziyaretçi sayısı artıyor. Buranın daha güzel gezilmesi için bir karşılama merkezi projemiz var ve son aşamaya gelmiş durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla buraya karşılama merkezini kazandıracağız. Bu projenin tamamlanması sonrası, Amorium Antik Kenti, çok daha fazla turist çekecek. Amorium'daki kazı çalışmalarına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Herkesi de Amorium'u gezmeye davet ediyoruz."

 Prof. Dr. Zeliha Demirel: Biz şu an 'Yukarı Şehir'de' çalışıyoruz

Kazı başkanı Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp da "Biz şu an 'Yukarı Şehir'de' çalışıyoruz. İç surda kazı çalışmalarını başlatma sebebimiz hem iç surun tarihlendirmesine yönelikti hem de Amorium'da 1071 sonrası Türklerin, Selçuklu ve Beylikler dönemi yerleşimlerini tespit etmekti. Onların da iç surda olduğunu düşünüyorduk. İç surdaki yerleşimin daha çok günlük yaşama ilişkin birimleri içeriyor, Amorium çok büyük bir kent" dedi.

Gökalp, "Yaklaşık 90 hektarlık alanı kapsıyor. Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biri olan Yukarı Şehir suru içerisinde yer alan höyükte. O yüzden iki alanda kazı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Diğer bir kazı alanı Aşağı Şehir'de büyük bina olarak adlandırdığımız bir Geç Roma Erken Bizans dönemi yapısı, kamusal bir yapı olduğunu düşünüyorduk. Ama 2019'da oradaki çalışmalar bize aslında büyük bir çiftlik evinin sanki deposunu, ambarını kazıyormuşuz düşüncesi oluşturdu. Kazı çalışmalarında Amorium tarihini aydınlatacak kazı buluntularına ulaşıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar