Adana, Anavarza antik kentinde arkeologlar define buldu haberi ile çalkalandı

Adana, Anavarza antik kentinde arkeologlar define buldu haberi ile çalkalandı

7 bin 500 yıllık geçmişe sahip Anavarza Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında içinde sikke, altın ve ziynet eşyalarının olduğu küp bulunduğu iddiası Adana'da dalga dalga yayıldı. Jandarma ekipleri alanda güvenlik önlemlerini artırdı. Arkeologların bulduğu küp, Kozan İlçe Jandarma Komutanlığı, kazı ekibi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri tarafından tutanakla kayıt altına alınarak, incelenmek üzere Adana Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Adana'da Kozan ilçesindeki de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Anavarza Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazı çalışmaları sırasında bulunan küp, Kozan ilçesi ve Adana ilinde büyük  heyecan yaşattı..

Kozan İlçe Jandarma Komutanlığı, kazı ekibi ve İl Kültür ve Turrizm Müdürlüğü ekipleri tarafından tutanakla kayıt altına alınan buluntular, incelenmek üzere Adana Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

İHA'nın haberine gçre; bölgede jandarma ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındı. Bulunan küpün 30x50 santimetre büyüklüğünde olduğu ve ağzının deri ile kapalı olduğu ileri sürüldü.

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama ise yapılmadı.

Anavarza Antik Kenti'nin 34 yıl boyunca bekçiliğini yapan ve Anavarza'nın koruyucusu olarak sembol olan Türkiye'nin ilk kadın bekçisi Hatun Dilci'nin kızı ve oğlu, antik kentte bulunan sikke ve ziynet eşyalarının gün yüzüne çıkması ile büyük heyecan yaşadıklarını belirttiler.

Hatun Dilci'nin kızı Şükriye Arıkan, bugün küp bulunduğu haberlerine sevindiklerini ifade ederek, "Çok sevinçliyiz. Bu vatanımız, Anavarza için çok hayırlı olur" dedi.

Hatun Dilci'nin oğlu Yücel Dilci ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bölgedeki kazı çalışmaları için teşekkür ederek, "Yıllardır yapılan kazı çalışmaları gibi zaman zaman değerli eserler bulunmakta. Kazı çalışmasında bir küp ve içinde ziynet eşyaları bulunmuş. Böyle değerli eşyaların bulunması, devletimize kazandırılması ile çok mutlu olduk" diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar