ACTA: Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Acta nedir? ACTA neyin kısaltmasıdır? ACTA ne demektir?

Acta, Latince belge anlamına kelen act kelimesinden türeyen 'dergi' ve 'tutananak' anlamlarında kullanılan bir terimdir. Günümüzde İngilizce'de de belge, doküman anlamında gelen kelimedir.

Bakınız: Acta: Acta senatus ve acta diurna

ACTA, Türkçe'de Sahtecilik Karşıtı Ticaret Anlaşması anlamına gelen İngilizce Anti-Counterfeiting Trade Agreement kelimesinin kısaltmasıdır. Fikri mülkiyet haklarının uygulanması için uluslararası standartların oluşturulması amacıyla çok taraflı anlaşma olarak tarif edilmektedir.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement anlaşması 1 Ekim 2011 tarihinde, .Avustralya, Kanada, Japonya, Fas, Yeni Zelanda, Singapur, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından imzalanmıştır. Daha sonra pek çok ülke daha bu anlaşmaya imza atmıştır. (Esasında bu anlaşmaya temel olan çalışmalar 2006 yılında Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatılmış, Kanada, Avrupa Birliği ve İsviçre aynı yıl ön görüşmelere dahil olmuş, resmî müzakereler Avustralya, Meksika, Fas, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti ve Singapur ile 2008 yılı Haziran ayında başlamıştır. 2008 yılında Wikileaks'in ortaya çıkardığı belgelerle bu gelişmeler yer alıyordu.)

Anlaşma, sahte ürünleri ve İnternet üzerindeki telif hakkı ihlalleriyle mücadeleyi, uluslararası yasal çerçeveye oturmayı amaçlar ve Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütüve Birleşmiş Milletler gibi mevcut forumlar dışında yeni bir yönetim birimi oluşturmuştur.
 


Benzer Haberler & Reklamlar