Abidos'taki İkinci Ramses Tapınağı’nın temel taşı keşfedildi

Abidos'taki İkinci Ramses Tapınağı’nın temel taşı keşfedildi

Mısır Eski Eserler Konseyi Genel Sekreteri Dr. Moustafa Waziri. Abidos'taki II . Ramses Tapınağı'nda çalışan New York Üniversitesi arkeoloji ekibinin, tapınağa ait kraliyet salonunda kazı yaparken, tapınağın temeline törenle gömülen "temel taşı"nı keşfettiklerini açıkladı.

Yukarı Mısır'ın Ta-wer bölgesinin başkenti olan Antik Mısır'ın en eski kentlerinden Abydos'ta (Abydos) bulunan II. Ramses Tapınağı’nda çalışan arkeologlar, firavunun tapınağına eklenmiş bir kraliyet salonu keşfetti.

Luxor Times dergisinin haberine göre; Mısır Eski Eserler Konseyi Genel Sekreteri Moustafa Waziri, keşfedilen salonda yürütülen kazı çalışmaları sırasında tapınağın temel taşına da rastlandığını açıkladı.

Moustafa Waziri'ye göre temel taşının keşfi, 160 yıl önce keşfedilen tapınağın planını ortaya çıkartmaya yardımcı olacak.

Sarayın ualşılabilen kısımları ve son keşfedilen salona bakılırsa, tapınağın mimari tasarımı, yaklaşık 300 metre güneydeki Ramses’in babası Firavun Seti'nin Tapınağı’na çok benziyor.

Keşfedilen saray salonun kireçtaşı ve kerpiç duvarlara sahip olduğunu belirten Mısır anıtlar dairesi başkanı Ayman Ashmawi, zeminin kireçtaşından imal edilmiş çinilerle döşendiğini söylüyor.

Muhtemelen salonun tavanını süsleyen yıldız görünümlü taşların bulunduğu arkeolojik alanda kumtaşından yapılmış merdiven basamakları ile II. Ramses adını taşıyan kumtaşı sütununun kaidesini bulundu.

Arkeolojik Kazılarının başkanı Dr. Sameh Eskandar, salonun güneybatı girişinin önünde muhtemelen bir başka binaya giden taş döşeli bir yol bulunduğunu ve binanın duvarlarında Firavun Ramses'in ifaderini içeren yazıtlar bulunduğunu söyledi.

Dr. Sameh Eskandar, bir arkeolojik ekibin ilk kez bir tapınağın temel taşını keşfettiğini söyledi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar