Abas

Abas nedir?

I. Abas: Eurydamas’ın oğlu, Troyalı bir savaşçı. Diomedes tarafından öldürülür.

II. Abas.

1. İlyada'da adı geçen Abant'lar bo­yuna adını veren kahraman. 

Poseidon ile su perisi Arethusa'nun oğlu.

2. Aigyptos oğulları amcaları Danaos'un kızlarıyla zorla evlenince, gerdeğe girdikleri gece karıları tarafından öldürülürler.

Yalnız Hypermestra kocası Lynkeus'u esirger, ikisinin birleşmesinden Abas adlı bir erkek çocuk doğar.

Abas Argos'ta kral olur, ev­lenerek Akrisios'la Proitos'u meydana getirir. Akrisios'tan Danae, Danae'den Perseus do­ğar.

Abas: Yunan Mitolojisi: 1. Merkez Yunanis­ tan'da Phokis bölgesinde yer alan Abae şehrinin kurucusu kabul edilen 20. Argos kralı ve büyük bir savaşçının adıdır. Aigyptos oğullan amcalan Danaos'un kızları ile evlenmeye zorlanınca, gerdek gecesi biri dışında tüm gelinler yeni kocalannı öldürmüş, sadece Hypermnestra kocası Lynkeus'a kıyamamıştır. Bu evlHikten doğan Abas, Argos kralı olduktan sonra Okaleia ile evlenmiş, çiftin Akrisios ve Proetos adlı ikiz oğullan ve İdomene adlı kızları dünyaya gelmiş­ tir (Apoltod. H. 2. 1, Hygin. Fab. 170). Bir söy­ lenceye göre ünlü kutsal kalkanı sayesinde savaşta yenilmeyen Abas, aşın gururu yüzün­ den Aphrodite tarafından kuğuya dönüştürül­ müştür (Ov. XIV, 505). Bîr başkasına göre ise Peloponnesos'ta Lyrkeia bölgesine adını veren
Lyrkos, Abas'ın gayrimeşru oğluydu.
2. Euboialı Abantislere adını veren kahramanın adı olup, bir söylenceye göre Poseidon ile su perisi Arethousa'nın bir diğerine göre ise Khal- kon'un oğlu ve Khalkadon ile Kanetos'un baba­ sıydı. Trakya'da doğmuş ve Abantialılar adı verilen kabilenin kurucusu olmuştur. Kabilesiyle Euboea'ya göç etmiş ve burayı kral olarak yönetmiştir (Paus. I I , 12, 2; Apollod. Rhod. Argonautica, ii. 79; ii.1.1).
3. Melampous ile İphianeira'nın oğlu, Amyt- haon'un torunu, Koeranus, İdmon ve Lysimak- he'nin babası olan Argoslu bir kâhinin adıdır (Apollod. i. 9.13; Hyg. Fabutee 14; Paus. 1. 43. 5).
4. Metaneira ile Keleus'un oğlu, Eleusis kralının adı olup, Triptotemus'un kardeşiydi. Persepho- ne'u arayan Demeter ile alay edince tanrıça tarafından kertenkeleye dönüştürülmüştür (Ov. Met. 5. 450). Fraklı söylenceler bu olayı yaşa­ yan kişinin adı Askalabus annesinin ki Misme olarak geçmektedir (Antenin. Lib. 23.).
5. Troyalı Eurydamas'm Troya savaşı sırasında Diomedes tarafından öldürülen oğludur (Horn. İL 5,148).
6. Yediler'e karşt Thebai kentini savunanlardan birisi olup, oğullan Kydon ile Argus savaş sırası­ na öldürülmüştür (Statius, Thebaid 7. 646, 9. 758).
7 . Pirithous ile Hippodamia'ntn düğününe katılan bir kentaurun adıdır (Ov. Met 12.306).

8. Troyalı bir savaşçı olup, Troya savaşı stasın- da Sthenelus tarafından öklürülmüştür (Quintus Smyrnaeus, Troya'nin Düşüşü 11.81)

9 . Perseus'un bir arkadaşının adı.

10. Aeneas'in biri Etrüsk, biri Troya kökenli olan iki arkadaşını adı 


Benzer Haberler & Reklamlar