5 asırlık el yazmaları çeviri için destek bekliyor

5 asırlık el yazmaları çeviri için destek bekliyor

İzmir Milli Kütüphanesi'ndeki yüzlerce yıllık Rumca el yazması eserler gün yüzüne çıkarıldı

İzmir Milli Kütüphanesi'nde yüzlerce yıllık Rumca el yazması eserler gün yüzüne çıktı. Eserlerin edebi değeri ve tercümelerinin yapılması için destek bekleniyor. 

Milli Kütüphane Derneği Başkanı Ulvi Puğ, yaptığı açıklamada, 1 milyon 100 bini aşan kitaba ve yüzlerce araştırmacıya ev sahipliği yaptıklarını kaydetti. 

Hazine olarak nitelendirdikleri nadir eserlerin de bekçiliğini yaptıklarını anlatan Puğ, son olarak 3 bine yakın Rumca eserin çevirisi ve modern dünyaya kazandırılması için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Eserlerin yüzlerce yıllık olduğunu söyleyen Ulvi Puğ, bu eserler arasında "paha biçilemez" olduğu tahmin edilen bin 500 civarında el yazmasının da bulunduğunu bildirdi. 

Eserlerin tarihi, edebi değerini belirlenmesi ve tercüme edilmesi için 90 bin liralık bütçeye ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Ulvi Puğ, "Bizim bunu karşılayacak bütçemiz yok çünkü ücretsiz hizmet veren bir vakıf kütüphanesiyiz" dedi. 

Okunmayı bekleyen kitaplar arasında tarihi, dini, anı kitapları olabileceğini dile getiren Ulvi Puğ, kitapların bir bölümünün de matbaanın bulunmasından önce yazıldığına dikkat çekti. 

En az 500-600 yıllık olduğu tahmin edilen eserler arasında "bin yıllık" el yazmalarının da olabileceğini kaydeden Puğ, "Bu eserlerin bir döneme ışık tutacağına inanıyoruz" dedi.

El yazması Kur'an-ı Kerim de var

Mimar Tahsin Sermet Bey'in yaptığı neo-klasik binada 1933 yılından bu yana hizmet veren İzmir Milli Kütüphanesi, birçok tarihiesere de ev sahipliği yapıyor.

Girit Adası'nın Yunanistan'a bırakılmasının ardından adadaki camilerin yağmalanması sırasında zarar gören ve o dönem sayfaları eksik de olsa bin drahmiye satın alınarak kurtarılan el yazması Kur'an-ı Kerim, kütüphanenin en değerli eserleri arasında bulunuyor.

Adada yaşayan Giritli Türklerden Latifzade Sami oğlu Ahmet Esat'ın satın alarak yok olmaktan kurtardığı altın varaklı el yazması nüsha, 1945'ten bu yana koruma altında tutuluyor. 

Kütüphanedeki önemli eserler arasında Enveri'nin 1465 yılında bitirdiği 3 bin 730 beyitten oluşan manzum eseri "Düsturname-i Enveri" yer alıyor.

 

Aydınoğulları hakkında daha fazla bilgi içeriyor

İslam tarihinden Fatih Sultan Mehmet dönemine Osmanlı tarihini anlatan ve iki nüsha halinde yazıldıktan sonra bir örneği Fransa'ya kaçırılan eser, özellikle Aydınoğulları hakkında diğer kitaplara oranla daha fazla bilgi içeriyor.

İzmirli Hasan Edip Efendi'nin II. Mahmud'a ithaf etmek üzere yazdığı, Osman Gazi'den başlayarak I. Abdülhamid dönemine kadar Osmanlı tarihini anlattığı eseri "Ziya-üt Dehr Cila-ül Asr" da kütüphanedeki önemli eserler arasında bulunuyor.

İzmir Milli Kütüphanesi'nde 1531 yılında Gutenberg Matbaası'nda basılmış Aristoteles'in hayatını anlatan Yunanca eserin yanı sıra 1732 yılında Müteferrika Matbaası'nda basılan Katip Çelebi'nin Kitab-ı Cühannüma adlı eseri de yer alıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar