27.5 milyon yıl önce yaşamış yeni balina türü keşfedildi

27.5 milyon yıl önce yaşamış yeni balina türü keşfedildi

Yeni Zelanda'da Oligosen döneminde yaşadığı tespit edilen 27.5 milyon yıllık balina fosilinin, daha öne bilinmeyen bir türe ait olduğu keşfedildi.

Otago Üniversitesi paleontologları, Yeni Zelanda'da 30 yıl önce bulunmuş fosilleri araştırırken daha önce bilinmeyen, soyu tükenmiş bir balina türü keşfettiklerini açıkladılar.

Hakataramea Vadisi'deki Kokoamu Greensand'da 1988 yılının Ocak ayında bulunan 27.5 milyon yıllık balina kafatası kemiklerinin daha önce varlığı bilinmeyen bir tür baleen balinasına ait olduğu saptandı.

Keşfedilen yeni balina türüne Toipahautea waitakiadı verildi.

Toipahautea waitaki türünün 33.9 milyon yıl önce ile  23 milyon yıl öncesi arasındaki zaman dilimine tarihlenen Oligosen döneminde yaşadığı belirtildi. O yıllarda  Yeni Zelanda'nın kayalık sığ kıyılarla çevrili bir takımada olduğu tahmin ediliyor.

Otago Üniversitesi Jeoloji Bölümünden Profesör Ewan Fordyce ve şu an Ulusal Tayvan Üniversitesi'nde çalışan eski doktora öğrencisi Cheng-Hsiu Tsai yeni keşfedilen balina türü  Toipahautea waitaki'nin bir tür dişşiz balina olarak tanınan, çenelerinde büyük keseler bulunan baleen balinasının, akrabası olduğunu söylediler.

Yeni arkaik balenli balinayı tanıtan araştırma makalesi, bugün Science Society Open Science adlı bilimsel dergide yayınlandı: A new archaic baleen whale Toipahautea waitaki (early Late Oligocene, New Zealand) and the origins of crown Mysticeti

Profesör Fordyce, balinanın kafatasının yaklaşık bir metre uzunluğa sahip olduğunu, vücudunun ise yaklaşık beş metre olabileceğinin tahmin edildiğini söyledi. Bu boy balinanın oldukça küçük bir tür olduğunu gösteriyor. Toipahautea waitaki'nin çeneleri dişsiz, uzun ve dardı.

Araştırmacılar balinanın nasıl öldüğünü belirleyemediler. Olaı ihtimaller bir köpekbalığı tarafından saldırıya uğramış olabileceğini, kumsalda karaya vurmuş olabilceği ya da hastalıktan ölüm. Öldüğü zaman, iskeletinin parçalanması onun mercanların ve diğer organizmalar tarafından besin olarak kullanıldığını gösteriyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar