2 bin yıllık oyuncak bebek bulundu

2 bin yıllık oyuncak bebek bulundu

5,9 cm boyunda ve 3 cm genişliğindeki kilden yapılma bebeğin oyuncak olduğu tahmin ediliyor.

Japonya’daki Osaka arkeolojik kazı alanında “Orta Yayoi Çanak Çömlek Kültürü” dönemine ait olan (MÖ 300 – MS 300) kilden bir oyuncak bebek ortaya çıkarıldı.

Osaka Kültür Mirası Merkezi’nin 26 Ocak’taki açıklamasına göre büyüleyici bu oyuncak bebek, Osaka’daki Kori kalıntılarında sağlam bir durumda ortaya çıkarıldı. Geçen yıl (Haziran 2016) başlayan ve Ibaraki eğitim kurulu üyelerinin de dâhil olduğu bir ekip Kori ve Heka kazılarında bir tümülüs mezar keşfetmişti. Oyunca bebek bu tümülüs mezarldan birinde toprak altında korunmuş olarak bulundu. Keskin gözlere ve burna sahip olan ve özenle işlenmiş bu eser, 5,9 cm boyunda ve 3 cm genişliğindedir. Silindir biçimli gövdesinin üst kısmındaki küre şekilli kafasında kulak deliklerine bile sahiptir.

Burada yapılan arkeolojik kazılarda ayrıca jasper taşından (donuk akik) yapılmış gibi görünen 3 silindirik boncuk (kuda dama) da bulunmuştur.

Kazısı gerçekleştirilen tümülüs mezarlardan en büyüğü yaklaşık 18 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde olup 220 metre karedir. Tümülüs mezarın olduğu bu bölgede büyük ölçekli bir köyün bulunduğuna inanılmaktadır.

aktüelarkeoloji.com


Benzer Haberler & Reklamlar