11 yaşındaki kız 41 bin yıllık mumyalaşmış lemming buldu

11 yaşındaki kız 41 bin yıllık mumyalaşmış lemming buldu

Rusya'nın Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın özerk bölgesi Yakutistan Cumhuriyetinde Tirekhtyakh Nehri kıyısında 3 yıl önce annesi gezinen Angelina Sadovnikova adlı kız öğrenci 41.000 yıllık önce donarak mumyalaşmış yaban sıçanın kalıntısını fark etti.

Rusça ve İngilizce yayınlanan Doklady Akademii nauk ((Доклады Академии наук: Bilimler Akademisi Raporları) dergisinin 2019 tarihli 489 / 1 sayısında Lopatin A.V., Solomonov N.G., Serdyuk N.V., Maschenko E.N., Mukha D.V. ve Agadjanyan A.K. imzaları ile yayınlanan "Yakutistan'da bulunan üst pleistoseninde donarak mumyalaşmış lemming (Dağ Sıçanı: Rodentia, Cricetidae, Lemmus) başlıklı makaleye göre;  Sibirya’da küresel ısınmanın etkisi ile  eriyen buzlar, yaklaşık 41.000 yıllık önce donarak mumyalaşmış yaban sıçanını ortaya çıkardı.

Buz devrinde donan ve günümüze kadar buzlar altında bedeni son derece iyi korunan lemming şimdi 14 yaşında olan Angelina Sadovnikova adlı kız öğrenci tarafından 3 yıl önce  Sibirya’nın Yakutistan bölgesindeki Kuzey Kutup Dairesi’ne yakın Tirekhtyakh Nehri kıyısında keşfedildi.

Angelina Sadovnikova'nın annesi ile nehir kenarında gezinirken bulunan lemming kalıntısını gören arkeolog Prokopyi Nogovitsyn, biyolog Prof. Nikita Solomonov ve Prof. Vyacheslav Rozhnov'a incelemelerini önerdi.

Tirekhtyakh sıçanı Tirekhtyakh sıçanıDünyanın bilinen en eski sıçanı

Prof. Nikita Solomonov (soldan) ve Vyacheslav Rozhnov (sağda) ile Angelina Sadovnikova Fotoğraf: Prokopyi Nogovitsyn

Bu buz Devri sıçanı, Rusya'nın başkenti Moskova’ya götürülerek bilim adamlarınca incelendi.

Radyokarbon analizlerine göre sıçan, 41.000 yıldan biraz daha  yaşlıydı ve şu anda dünyanın bilinen en eski sıçanı ünvanına sahip.

Bilim insanları, mumyanın 41.305 ila 41.885 yaşları arasında olduğunu söylüyor. 166 mm uzunluğunda ve günümüz Sibirya kahverengi sıçanından biraz daha büyük olan bu antik otobur, günümüze kadar oldukça iyi korunmuştu.

Fotoğraf: Alexey Lopatin et al

Kafasında olmasa da, sırtında, yanlarında ve karın bölgesinde kürkü hala duruyordu. Sırt tarafında kürkün rengi koyu gri, yanlarında ve karnında grimsi sarı ve açık, vücudun arka kısmında ise daha parlaktı.

X-ışınları, iç organları olmamasına rağmen, kafatası da dahil olmak üzere tüm kemiklerin iyi korunduğunu gösterdi. Ancak mumyanın kalçasının kırıldığı tespit edildi.

Yapılan yeni bir çalışmada, Tirekhtyakh sıçanının bulunmasının, Kuzey Kutup topluluklarındaki bu en önemli memeli grubunun evrimini anlamak için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
Günümüzde Sibirya’da yaşayan bir yaban sıçanı.

Fotoğraf: Alexey Lopatin et al

İklim değişikliği nedeniyle Sibirya’daki donmuş toprak yavaş yavaş çözüldükçe donarak mumyalanmış hayvanların keşifleri gitgide artıyor. Yakın zaman içinde yine aynı bölgelerde mağara aslanları, kurtlar ve diğer canlılarla birlikte, yünlü mamutlar ve gergedanların korunmuş kalıntıları bulunmuştu.

Kaynak: siberiantimes / Çeviri: arkeofili


Benzer Haberler & Reklamlar